DONIZETTI

Recensie DONIZETTI – Les Martyrs

DONIZETTI
Les Martyrs
met o.a. Joyce El-Khoury (Pauline), Michael Spyres (Polyeucte), David Kempster (Sévère), Brindley Sherratt (Félix), Opera Rara Chorus, Orchestra of the Age of Enlightenment o.l.v. Sir Mark Elder
Opera Rara ORC52 • DDD-3.08’
Uitvoering **** | Registratie *****

‘Les Martyrs’, een vrijwel vergeten ‘Franse’ opera van Donizetti, is zijn leven als ‘Poliuto’ begonnen. Het libretto van Eugène Scribe was gebaseerd op het toneelstuk Polyeucte van Pierre Corneille uit 1642 en droeg sterk de levensvisie van de schrijver uit: de wil is een bepalende factor in het leven. Ondanks het aanvankelijk succes zijn ‘De Martelaren’ van de affiche verdwenen: daarvoor kwam, al is het mondjesmaat, ‘Poliuto’ voor terug. In oktober 2014 heeft Opera Rara ‘Les Martyrs’ in de studio opgenomen, een concertante uitvoering in november volgde. Joyce El-Khoury is een perfecte Pauline: dromerig, liefhebbend en als een leeuw vechtend voor het leven van haar christen geworden echtgenoot, die zij niet eens liefheeft, want in de veronderstelling dat haar verloofde dood is, liet zij zich aan de protégé van haar vader uithuwelijken. In ‘Qu’ici ta main glacée’ klinkt ze zeer breekbaar en weet mij tot tranen toe ontroeren (haar pianissimi!) en ‘Dieux immortels, témoins de mes justes alarmes’, de confrontatiescène met Sévère, haar doodgewaande geliefde (zeer indrukwekkende David Kempster) is gewoon hartverscheurend. Michael Spyres is een zeer heroïsche Polyeucte. Het orkest onder leiding van Sir Mark Elder speelt de sterren van hemel. Voor mij nu al dé operaopname van het jaar.
Basia Jaworski

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen