Finalisten van de Dutch Classical Talent Award 2021
Seán Morgan Rooney, Anton Mecht Spronk en Marion Dumeige. Foto: Juri Hiensch

Cellist wint Dutch Classical Talent Award 2021

Anton Mecht Spronk kroonde zich de voorbije week tot de winnaar van de Dutch Classical Talent Award 2021. De Nederlandse cellist won op 21 september 2021 de finale in TivoliVredenburg in Utrecht. De vakjury noemde zijn spel “virtuoos en karaktervol”.

Aan de finale van de Dutch Classical Talent Award namen drie jonge talenten deel: pianist Seán Morgan Rooney, sopraan Marion Dumeige en cellist Anton Mecht Spronk. De stem van de vakjury en van het publiek gingen uit naar Anton Mecht Spronk. Hij wint een geldbedrag van €10.000 en een concert in TivoliVredenburg in seizoen 2022/2023.

Virtuoos en karaktervol

“Anton presenteerde een origineel programma met een heldere programmalijn. Toegankelijk hedendaagse stukken waarin hij de ziel zocht van de volksmuziek. Uit zijn prachtige cello hoorden wij instrumenten klinken. Virtuoos en karaktervol spel”, zo luidde het oordeel van de vakjury die werd voorgezeten door Okke Westdorp, adjunct-directeur van het Conservatorium van Amsterdam.

Dutch Classical Talent

De Dutch Classical Talent Tour & Award, een talentontwikkelingstraject dat achttien maanden duurt, is er speciaal voor jonge musici die aan een Nederlandse conservatorium studeren of zijn afgestudeerd. Het traject bestaat uit een coachingsprogramma en een tournee langs de grootste Nederlandse concertzalen en wordt afgesloten met een finale in TivoliVredenburg.

Markante persoonlijkheden

Cécile Gouder de Beauregard, coördinator van Dutch Classical Talent: “Elk jaar is het weer een feest om getuige te mogen zijn van de nieuwste aanwinsten in de muziekwereld. De drie finalisten van dit jaar laten zien dat ze waardige opvolgers zijn van de laureaten van voorgaande jaren. Ze zijn alle drie markante persoonlijkheden en opvallende avonturiers met een indrukwekkend speelniveau, gedurfde programma’s en een verfrissende kijk op de muzikale toekomst.”

Anton Mecht Spronk

De winnaar van de Dutch Classical Talent Award 2021, Anton Mecht Spronk, bracht tijdens de finale muziek van onder andere Gabrielli, Kodály en Sollima. Het is niet de eerste keer dat de cellist met de prijzen gaat lopen. Hij mag met zijn zeventwintig jaar dan jong zijn, ervaren is hij zeker wel. Hij stond op diverse (inter)nationale podia en is sinds 2016 artistiek leider van zijn eigen internationale festival, Eggenfelden klassisch.

Vakjury

De jury van de Dutch Classical Talent Award bestond uit Georges Mutsaers (directeur Wonderfeel), Annet Andriesen (alt/mezzosporaan), Hannes Minaar (pianist), Ties Mellema (saxofonist), Kenne Peters (programmeur klassieke muziek), Rahul Gandolahage (muziekjournalist en radiomaker) en Céclie Gouder de Beauregard (programmeur TivoliVredenburg). Dutch Classical Talent is een initiatief van de Nederlandse concertzalen en de JCP Stichting. De finale werd mede mogelijk gemaakt door het Fonds Angela E. beheerd door het Prins Bernard Cultuurfonds.

Anton Mecht Spronk aan het werk horen? Herbekijk hier een van zijn optredens bij Avrotros Klassiek.

5/5 - (1 stemmen)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen