Ensemble Insomnio in 2017. Foto Co Broerse
Ensemble Insomnio in 2017. Foto: Co Broerse.

Ensemble Insomnio bestaat kwarteeuw

Een kwarteeuw, oftewel 25 jaar. Zo lang bestaat Ensemble Insomnio, een ensemble voor eigentijdse muziek. Dat jubileum vieren de musici van 12 tot en met 21 december 2022 met een feestelijk festival in TivoliVredenburg en Gasthuis Leeuwenbergh in Utrecht.

Ensemble Insomnio ontstond in 1997 met de vraag ‘¿Qué es el insomnio?’. Het is tevens de titel van een gedicht van de Argentijnse dichter Jorge Luis Borges. Sindsdien zijn de musici onder leiding van artistiek leider Ulrich Pöhl voortdurend op zoek naar nieuwe interpretaties van het begrip ‘Insomnio’, dat als vanzelfsprekend tot thema van het jubileumfestival werd gekozen.

Solstices in het donker

Beginnen doet het festival in het donker. Omdat dat is wat je ziet wanneer je slapeloos wakker ligt? Ensemble Insomnio brengt Solstices van Georg Friedrich Haas gehuld in duisternis. Het concert vindt op maandag 12 december om 21 uur plaats in Gasthuis Leeuwenbergh en wordt op woensdag 14 december op hetzelfde tijdstip nogmaals uitgevoerd, maar dan online.

Kamermuziekserie

Zondag 18 december speelt Ensemble Insomnio om 20 uur het eerste deel van zijn nieuwe Kamermuziekserie. De musici verwennen het publiek met zeven verschillende muziekstukken in kamermuziekstijl, waarvan twee wereldpremières en twee Nederlandse premières. We hebben het dan respectievelijk over Danza de los voladores van James Wood en Uilenserenade van Siebe Visser, en Colleteral van Jukka Tiensuu en Adios Valention van Uwe Dierksen. Dit kamermuziekconcert wordt op maandag 19 december om 21 uur online gepresenteerd in het Insomnio Touch-Lab.

Jubileumconcert in TivoliVredenburg

Voor de afsluiter van het festival trekt Ensemble Insomnio naar TivoliVredenburg. Daar is in Cloud Nine op woensdag 21 december om 20 uur het Jubileumconcert 25 jaar Insomnio te beleven. De avond wordt gevuld met nieuwe muziek, nieuwe samenwerkingen en de presentatie van toekomstplannen. En uiteraard wordt er geproost op de volgende 25 jaar.

Meer info en ticketverkoop: ensembleinsomnio.nl

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen