Ensemble Mazaher is een van de artiesten op Festival Sacred Songs 2022
Ensemble Mazaher brengt Festival Sacred Songs 2022 in Egyptische sferen. Foto: Jacob Crawford

Festival Sacred Songs maakt programma bekend

Festival Sacred Songs is aan zijn vierde editie toe. Het festival focust dit jaar op oude en nieuwe rituelen en schotelt muziek, dans en verhalen voor die getuigen van de spirituele verbondenheid tussen de mens en de aarde, natuur en kosmos.

Rituelen en Sacred Nature staan centraal op de vierde editie van Festival Sacred Songs, dat van 6 oktober tot en met 6 november 2022 in Den Haag plaatsvindt. Het festival wil zo de schoonheid en zeggingskracht van spirituele muziek, dans, poëzie en rituelen tonen. Nederlandse en buitenlandse artiesten creëren vol passie voorstellingen rond het festivalthema.

Rituelen als houvast

“Mensen hebben rituelen nodig”, zegt festivalcurator Jeanneke den Boer over het festivalthema, “vooral in tumultueuze tijden. Rituelen geven houvast, rust, troost, een manier om met heftige situaties om te gaan. Rituelen brengen mensen bij elkaar en versterken het gevoel van onderlinge verbondenheid.” Tijdens het festival komt het thema aan bod met voorstellingen die alle zintuigen prikkelen. “Bijzonder is de openingsdag, als Amare volledig in Egyptische sferen is ondergedompeld en het publiek zelf kan meedoen met Egyptische dansrituelen.”

Opening in Egyptische sferen

Die Egyptische sferen worden gecreëerd door Ensemble Mazaher, dat hypnotiserende zang, dans en muziek brengt. Daarvoor laat het ensemble zich inspireren door het zar-ritueel, een genezingsritueel dat zijn oorsprong vindt in Soedan en Ethiopië. Omdat het ritueel lange tijd verboden was, is het inmiddels vrijwel overal verdwenen, maar Ensemble Mazaher probeert dit unieke cultureel erfgoed levend te houden. Voorafgaand aan het dansritueel geeft arabist en musicologe Anne van Oostrum een lezing over Egyptische, rituele muziek.

Afro-Surinaamse ritmes

Van Egypte gaat het naar Suriname. Black Harmony brengt op 12 oktober Afro-Surinaamse muziek mee naar theater De Vaillant. Een van de inspiratiebronnen van de groep is winti, een samenvoeging van diverse West-Afrikaanse spirituele tradities die in Suriname belandden via tot slaaf gemaakte Afrikanen. Aansluitend geeft de groep een workshop, waarin Afro-Surinaamse ritmes aangeleerd worden. De deelnemers leren er ook meer over de herkomst en betekenis van de ritmes en trommels.

Eeuwenoud oratorium

Op 30 oktober gaat het er iets ingetogener aan toe. Allerzielen komt eraan, de gedenkdag voor de overledenen. Dit ritueel komt voort uit de westerse rooms-katholieke traditie, maar ook niet-katholieken grijpen tegenwoordig deze dag aan om overleden dierbaren te herdenken. Het geschenk van het eeuwige leven, zo heet het toepasselijke oratorium Il dono della vita eterna van Antonio Draghi uit 1686. Onder leiding van dirigent en klavecinist Leonardo García Alarcón voert de Nederlandse Bachvereniging voor het eerst in eeuwen dit werk op. Met sopraan Mariana Flores, alt Christopher Lowrey, tenor Valerio Contaldo, bariton Victor Sicard en bas Gianluca Buratto.

Naast muziek staan er ook een aantal films, theaterstukken en dansvoorstellingen op het programma van Festival Sacred Songs 2022. Het festival gaat dit jaar op drie locaties in Den Haag door: Amare, theater De Vaillant en theater De Nieuwe Regentes. Het volledige programma kunt u hier bekijken.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen