Finale Oskar Back prijs

Het Residentie Orkest begeleidt de finalisten van de prestigieuze Oskar Back Prijs van het Nederlands Vioolconcours 2024 op zaterdag 27 januari in de Grote Zaal van TivoliVredenburg, onder leiding van Jonathan Bloxham. Al hun temperament en virtuositeit kunnen de jonge vioolmagiërs kwijt in het geliefde Vioolconcert van Mendelssohn of het vurige Symphonie espagnole van Lalo. De spanning van de finale geeft een extra dimensie aan dit bijzondere concert, waarbij het publiek niet alleen geniet van het Residentie Orkest, maar tegelijkertijd de toekomstige wereldtop ontdekt bij het ontspruiten van hun carrière.

Prins Constantijn is beschermheer van het Nederlands Vioolconcours en reikt de prijzen uit na de finale. De prijzen, geldbedragen tot 12.000 euro, zijn bedoeld om de carrières van de finalisten te stimuleren.

Het Nederlands Vioolconcours, voortgekomen uit een fusie in 2012 van drie verschillende vioolconcoursen (Oskar Back, Davina van Wely en Iordens Viooldagen), is een van de belangrijkste muziekcompetities van Nederland en geeft jonge violisten van 6 tot en met 26 jaar de kans om hun talenten te tonen en het publiek te inspireren met hun optredens.

Ruim 55 jaar geleden vond de allereerste editie plaats. De Oskar Back Prijs wordt gehouden ter ere van de vermaarde Hongaars-Nederlandse muziekpedagoog Oskar Back. Het erelijstje van oud-winnaars is zeer indrukwekkend. In het verleden schreven topviolisten als Emmy Verhey, Jaap van Zweden, Daniel Rowland, Simone Lamsma, Rosanne Philippens en Liza Ferschtman de eerste prijs al op hun naam.

Het winnen van de Oskar Back Prijs geeft een enorme schwung aan de carrière van veel jonge violisten. Coraline Groen en Isobel Warmelink, winnaar van de Oskar Back Prijs 2020 en 2022, vertellen iets over hun ervaring:

“De finale van de Oskar Back Prijs is het einde van een lange reis. De weg er naartoe is erg mooi om je in de muziek te verdiepen die je speelt in de concertzaal met orkest. Het is de climax van een lange weg. Maar het maakt helemaal niet uit of je in de finale komt of niet. Ik zou alle jonge violisten willen zeggen dat het sowieso een super goede ervaring is als je meedoet. Ik heb hiervoor ook meegedaan en niet in de finale gezeten. Maar je leert er er zoveel van, hoever je komt in de wedstrijd zegt ook helemaal niks over je potentie. Het kan dat je twee jaar later heel anders in het leven staat en ook een totaal ander persoon bent die heel anders presteert.” – Isobel Warmelink, winnaar Oskar Back Prijs 2022.

“Het is geweldig om de Oskar Back Prijs te winnen omdat ik hierdoor kansen krijg om te soleren met orkesten en recitals te spelen op plekken waar ik anders niet zomaar binnenkom. Zo krijg ik de mogelijkheid om, naast het orkestspel en de kamermuziek die ik al deed, ook mezelf te ontwikkelen en ontdekken als soliste. Het is fijn dat het concours me ook helpt met het plannen en praten met organisaties van concerten.” – Coraline Groen, winnaar Oskar Back Prijs 2020.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen