Een van de finalisten van het Nederlands Vioolconcours 2022
Zohra Jongerius, begeleid door Krijn Koetsveld (Monteverdi-orgel) en Mike Fentross (theorbe) tijdens de uitvoering van Bibers Eerste sonate in d. Foto: Foppe Schut.

Finalisten Nederlands Vioolconcours bekend

Het Nederlands Vioolconcours is volop aan de gang. Ondertussen zijn de finalisten van de Davina van Wely Prijs, de halvefinalisten van de Oskar Back Prijs en de finalisten van de lordens A Prijs en lordens B Prijs bekend. Tijd voor een overzicht.

Luca van der Waals (15), Joshua Tavenier (16) en Zohra Jongerius (16) wisten zich naar de finale te spelen van de Davina van Wely Prijs (14-17 jaar). Tijdens de finale op 29 januari worden deze drie violisten begeleid door het Nederlands Jeugd Strijkorkest onder leiding van Carel den Hertog. Nieuw in deze categorie zijn de Biber Prijs en de Coosje Wijzenbeek Prijs. De jury, met Elisabeth Perry als voorzitster, mocht deze prijzen voor het eerst uitreiken. De Biber Prijs werd in het leven geroepen om de violist te roemen die de Eerste Sonate in d van Biber het beste en authentiek kan uitvoeren. Dit jaar is dat de zestienjarige violiste Zohra Jongerius. De Coosje Wijzenbeek Prijs werd uitgedeeld aan alle acht halvefinalisten. Hiermee kunnen ze deelnemen aan een workshop die op 18 april, de geboortedag van Coosje Wijzenbeek, in het Amsterdamse Splendor georganiseerd wordt.

Oskar Back Prijs

Op het programma van de voorronde van de Oskar Back Prijs (18-26 jaar) stond de wereldpremière Suddenly Wobbly van Martijn Padding, maar ook werken van Mozart, Wieniawski, Schumann en Paganini. Juryvoorzitster Susanne van Els maakte de namen van de acht halvefinalisten bekend: Emma Roijackers (26), Lena ter Schegget (25), Iris van Nuland (19), Enzo Kok (19), Salomé Bonnema (20), Isabelle Kruithof (20), Isobel Warmelink (25), Hae Jin Park (25). De prijs voor beste uitvoering van Suddenly Wobbly van Martijn Padding werd toegekend aan de Amsterdamse violiste Emma Roijackers. Tijdens de halve finale op 22 januari brengen de acht overblijvende violisten een interdisciplinaire performance. Daarvoor worden ze uitgedaagd om met andere kunstdisciplines samen te werken. De drie musici die uiteindelijk de finale op 29 januari behalen, krijgen de kans om het podium te delen met het Residentie Orkest onder leiding van Bas Wiegers.

Lordens A en B Prijs

Sanne Lam (12), Quinten van Brummen (12) en Eline van Dijk (11) wisten zich in de finale van de lordens A Prijs (10-12 jaar) te plaatsen. In de finale van de lordens B Prijs (13-14 jaar) zullen we Michelle Kumara (14), Djuna Dokter (14) en Pieter Streefkerk (13) terugzien. De prijs voor beste uitvoering van de nieuwe werken Unsingable van Anthony Fiumara en Car Chase Music van Morris Kliphuis ging respectievelijk naar Floor Kes (12) en Michelle Kumara (14). Tijdens de finale op 23 januari presenteren deze jonge finalisten elk een zelfgekozen programma van tien minuten.

Programma Vioolconcours

De (halve) finales zijn net zoals de voorrondes via livestream te volgen op de website van het Nederlands Vioolconcours.
• Halve finale Oskar Back Prijs: zaterdag 22 januari om 14 uur (bekendmaking finalisten om 20.45 uur)
• Finale lordens A Prijs: zondag 23 januari om 12.15 uur (bekendmaking winnaars om 13.30 uur)
• Finale lordens B Prijs: zondag 23 januari om 14.15 uur (bekendmaking winnaars om 16 uur)
• Finale Davina van Wely Prijs: zaterdag 29 januari om 14 uur (bekendmaking winnaar om 16.30 uur)
• Finale Oskar Back Prijs: zaterdag 29 januari om 19.30 uur (bekendmaking winnaar om 22.35 uur)

5/5 - (5 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen