FONTANA

Recensie FONTANA, CASTELLO – Sonate Concertate (Fontana: duo- en solosonates 1641; Castello: duo- en solosonates 1621 en 1629)

FONTANA, CASTELLO
Sonate Concertate (Fontana: duo- en solosonates 1641; Castello: duo- en solosonates 1621 en 1629)
John Holloway (viool), Lars Ulrik Mortensen (klavecimbel), Jane Gower (dulciaan)
ECM New Series 2106 • DDD-71’
Giovanni Battista Fontana (1571-1630) en Dario Castello (1590-1658), beiden actief in Venetië, glorieerden in de toen relatief nieuwe ‘mode’ in instrumentale muziek, die erin bestond dat instrumenten niet meer vooral werden ingezet met soortgenoten (in ‘consorts’, met bijvoorbeeld alleen strijk- of alleen blaasintrumenten) maar dat de solerende musicus kon worden ondersteund door instrumenten van andere ‘families’, toets- of tokkelinstrumenten. Hun meesterschap wordt duidelijk op dit album, met solosonates voor viool met continuo en duosonates voor de niet meteen voor de hand liggende combinatie van viool en dulciaan (de voorloper van de fagot, beide componisten bespeelden zelf dit instrument) met continuo. Briljante muziek, met grote melodische en ritmische kracht, waarin, als Jane Gower meedoet, de dulciaan vrolijk knorrend tegenspel biedt aan het uitstekende spel van violist John Holloway. Klavecinist Lars Ulrik Mortensen zorgt voor de gedegen basis. De opname dateert uit 2008 (klooster Sankt Gerold, Oostenrijk) en biedt de van ECM bekende glashelderheid.

René de Cocq

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen