FORQUERAY

Recensie FORQUERAY – Pièces de viole avec la basse continuë (suites 1 t/m 5)

FORQUERAY
Pièces de viole avec la basse continuë (suites 1 t/m 5)
Paolo Pandolfo (viola da gamba), Guido Balestracci (gamba), Rolf Lislevand (theorbe en gitaar), Eduardo Egüez (theorbe en gitaar), Guido Morini (klavecimbel)
Glossa GCD 920412 • 2CD-146’
De gambameester Antoine Forqueray (1672-1745) gold in zijn tijd als degrote concurrent van tijdgenoot Marin Marais. Zijn muzikale talent stond buiten kijf, hij was op zijn tiende al een lievelingetje van Lodewijk XIV en kreeg zo jong als hij was een betrekking aan het hof. Ook in zijn latere leven had hij niet te klagen over gebrek aan werk aan de hoven. Hij liet een klein oeuvre aan composities na, dat door zijn zoon na zijn dood werd uitgegeven in de hoop dat zo’n bundel de wegzakkende interesse voor de gamba zou kunnen doen opleven. Er zijn rond dertig stukken overgeleverd, meestal suites. Gambist Paolo Pandolfo vult hier twee CD’s met composities van de Forqueray’s, en we horen vooral halsbrekende techniek en pittige tempi. Het melodische materiaal is niet heel inventief, er vallen veel voor de hand liggende wijsjes te ontwaren, maar wel ingebed in virtuoze arrangementen. Pandolfo, gesteund door een continuogroepje met een tweede gamba als bas, snarenspel op theorbe en barokgitaar en klavecimbel als toetseninstrument, laat in deze opnamen uit 1994 en 1995 horen wat er op een viola da gamba allemaal mogelijk is met een meesterhand.

René de Cocq

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen