GADE

Recensie GADE – Erlkönigs Tochter – Fünf Gesänge

GADE
Erlkönigs Tochter – Fünf Gesänge
Sophie Junker (sopraan), Ivonne Fuchs (alt), Johannes Weisser (bariton), Danish National Vocal Ensemble, Concerto Copenhagen, o.l.v. Lars Ulrik Mortensen
Dacapo Records 8.226035 • DDD-54’
Waardering: 9

Het regent momenteel opnamen van werken die in de tijd van ontstaan heel wat teweegbrachten maar in latere jaren toch onder op de stapel terechtkwamen. Zo gebeurde dat ook met Erlkönigs Tochter van Niels Gade, een werk dat door heel Europa honderden werd keren uitgevoerd, meestal onder leiding van de componist zelf. Lars Ulrik Mortensen heeft deze dramatische cantate uit 1854 nu met zijn Concerto Copenhagen voor Dacapo opgenomen. Deze Deense uitvoering wordt gezongen in het Duits, de taal waarin het stuk internationale bekendheid kreeg. Het is een prachtig werk, meeslepend in haar spannende en dromerige dramatiek, met eenzelfde gejaagdheid die we ook bij Schubert in zijn bekend(st)e lied terug horen. De uitvoering is smaakvol. Transparant en kleurrijk orkestwerk met fraaie blazerssolo’s en een fijnzinnige strijkersklank, een lichtvoetig en gaaf zingend koor plus drie knap, expressief en natuurlijk zingende solisten geven deze sprookjesachtige muziek weer de status die ze ooit had. De Fünf Gesänge voor koor a cappella hebben dezelfde aangename vocaliteit. Goed te onderscheiden stemgroepen vormen een homogene koorklank, licht, transparant, welluidend en goed verstaanbaar.
Marjolijn Sengers

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen