Oukje den Hollander. Foto: Benji Reid
Oukje den Hollander. Foto: Benji Reid

Gedichtenbundel Idyllen hervormd tot muziekalbum

De genre-overstijgende zangeres Oukje den Hollander heeft zich gestort op het meest bekroonde dichtwerk van Ilja Leonard Pfeijffer: Idyllen. Samen met slagwerker en componist Marijn Korff de Gidts heeft ze de gedichten verwerkt tot twaalf onbegrensde muziekpareltjes. “Al had ik deze woorden zelf kúnnen schrijven: ik had ze niet dúrven schrijven. Gelukkig zijn er dichters die in staat zijn het onbenoembare te benoemen.”

Niet in een hokje te plaatsen

Het gelijknamige album Idyllen valt niet te categoriseren in een bepaalde stijl of genre. Den Hollander: “De muziek is net zo grillig en onvoorspelbaar als de gedichten en als het leven zelf. Een mooi liefdesliedje wordt opgevolgd door een donker en rauw nummer over waar het met de huidige wereld heen moet. We zijn uiterst minutieus te werk gegaan om al die prachtige zinnen tot hun recht te laten komen. Uiteindelijk vind ik het belangrijker dat mensen geraakt worden door de betekenis dan dat ze de muziek enkel mooi vinden.”

Idyllische wereldse woorden

Oukje en Marijn, beiden klassiek geschoold, kregen de gedichten cadeau van woordentovenaar Pfeijffer. De doelbewuste gedachte bij deze gift is het laten ontstaan van een nieuw autonoom kunstwerk. “Idyllen is zijn tot nu toe meest maatschappelijk geëngageerde en ook meest bekroonde dichtwerk. De teksten zijn enerzijds heel persoonlijk als ze over liefde en verlangen gaan, maar hij schuwt ook grote maatschappelijke thema’s als de vluchtelingencrisis niet. De hele wereld komt langs in zijn werk, en ook zijn gevecht ermee. Voor mij gaan zijn gedichten vooral over het zijn, over het verlangen en streven naar alleen maar te hoeven zijn. Zijn met jezelf, met een geliefde en zijn in deze wereld.”

Idyllen is een samensmeltende boodschap van taal en muziek.

Den Hollander stortte zich tijdens haar studie Zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag op de liedkunst. Ze wilde iets vertellen, een boodschap overbrengen. “Ik werd verliefd op de Winterreise van Schubert en op Dichterliebe van Schumann.” Docenten hadden al vroeg door dat poëzie haar ding was. Ooit, voorspelden ze, worden de kaartjes om Oukje te zien optreden heel duur. “Dat van die dure kaartjes valt nog wel mee, maar met Idyllen lijkt er wél iets op zijn plek te zijn gevallen: taal en muziek smelten samen in één boodschap,” aldus Oukje.

Vrijdag 1 november 2019 verschijnt het langverwachte debuutalbum Idyllen.

Oukje den Hollander maakt muziek van Idyllen van Ilja Leonard Pfeijffer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen