Strijkkwartet Biënnale Amsterdam 2022
Foto door Ben Bonouvrier

Geen Strijkkwartet Biënnale Amsterdam 2022

De derde editie van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam zou van 29 januari tot en met 5 februari negentien strijkkwartetten van over de hele wereld verwelkomen. Nu er op korte termijn echter geen zicht is op een versoepeling van de coronamaatregelen in ons land voelt de organisatie zich genoodzaakt om de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam 2022 te annuleren.

“Het annuleren van een festival dat slechts een keer in de twee jaar plaatsvindt, is natuurlijk een onvoorstelbare teleurstelling voor iedereen die betrokken is geweest bij de voorbereiding en voor alle bezoekers en musici die zich op het festival hadden verheugd”, aldus festivaldirecteur Yasmin Hilberdink. “Maar met iedere maatregel vanuit de overheid verliezen we een vitaal stuk van het geheel — we kunnen wel blijven wegsnijden, maar uiteindelijk houden we iets over wat niets meer met een festival te maken heeft.”

Alternatief programma

Samen met de NTR en NPO Radio 4 werkt de organisatie momenteel aan thema-uitzendingen rondom de geannuleerde Strijkkwartet Biënnale, opgenomen in het Muziekgebouw. “Daar zijn we hen heel dankbaar voor”, zegt de festivaldirecteur. Het programma zal bestaan uit een mix kwartetten uit de festival line-up, die samenkomen voor een aantal unieke (live) uitzendingen.

Kaarten doneren

De genoodzaakte annulering van de biënnale is een grote teleurstelling voor alle artiesten en medewerkers. Veel strijkkwartetten, componisten, zangers, dansers, solisten, sprekers, dichters, producenten en technici hebben hun tijd gestoken in de voorbereidingen voor de derde editie. Omdat de organisatie hen zo goed mogelijk wil compenseren, vraagt ze mensen die al een kaartje kochten voor de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam 2022, om gebruik te maken van de mogelijkheid om hun kaarten te doneren. De opbrengst hiervan gaat naar alle uitvoerenden en zzp’ers uit het festivalteam.

Wereldpremières

De wereldpremières, die op het programma van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam 2022 stonden, zullen in een van de komende concertseizoenen alsnog in Nederland te horen zijn. Dat geldt onder meer voor de wereldpremières van Osvaldo Golijov en Jonathan Dove. Het Belinfante Quartet heeft al aangekondigd dit voorjaar een Nederlandse tournee te maken met de wereldpremière van Mathilde Wantenaars nieuwe strijkkwartet.

Heerlijk voorproefje

De organisatie zegt zich nu te richten “op een alternatieve programmering samen met NPO Radio 4 en het 50 for the Future-weekend op 6 en 7 mei 2023”. Dit minifestival in samenwerking met het Muziekgebouw, Kronos Quartet en Ragazze Quartet, kan gezien worden als een heerlijk voorproefje op de volgende editie van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam, die (laten we hopen) plaatsvindt van 27 januari tot en met 3 februari 2024.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen