GETTY

Recensie GETTY – The Little Match Girl (+ A Prayer for my Daughter, Poor Peter, Joan and the Bells)

GETTY
The Little Match Girl (+ A Prayer for my Daughter, Poor Peter, Joan and the Bells)
Nikolai Schukoff (tenor), Melody Moore (sopraan), Lester Lynch (bariton), Chor des Bayrischen Rundfunks, Münchener Rundfunkorchester o.l.v. Asher Fischer/Ulf Schirmer
PentaTone PTC 5186480 • SACD-67’
Waardering: 8

Het verhaal van Gordon Getty is wellicht een van de meest opmerkelijke in de Amerikaanse muziekgeschiedenis sinds Charles Ives. Getty is niet alleen een generatiegenoot van Stockhausen en Kagel, maar ook een zoon van olietycoon J. Paul Getty. In de jaren zeventig wilde hij nog operazanger worden alvorens zich begin jaren tachtig als componist te manifesteren. Met opmerkelijk succes want Getty’s eerste opera Plump Jack werd goed ontvangen. Zijn muzikale stijl is een synthese van de Europese en vooral de Amerikaanse muziekgeschiedenis. De koorwerken op deze CD klinken wellicht opmerkelijk conventioneel maar tegelijkertijd zijn ze in lijn met de postmoderne trends van vandaag. Sterker nog, met een eclectische stijl die in ‘A Prayer for my Daughter’ even makkelijk Verdi als Britten citeert, liep Getty in de jaren tachtig feitelijk voorop. De opening van ‘The Little Match Girl’ ademt de magie van Ives’ ‘Unanswered Question’ maar bewandelt in zijn koorzetting en zijn opereske sfeer zijpaden die Ives nooit bezocht. Je voelt de diepere boodschap altijd op de achtergrond, zoals dat ook bij pakweg Mahler het geval is Het wordt allemaal prachtig uitgevoerd door de solisten, het Münchener Rundfunkorchester en het Chor des Bayrischen Rundfunks, zowel onder Asher Fisch als onder Ulf Schirmer.
René Seghers

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen