GLASS

Recensie GLASS – Spuren der Verrirten

GLASS
Spuren der Verrirten
Bram deBeul, Sophy Ribault, Jacques le Roux, Karen Robertson, Landestheater Linz, Bruckner Orchester Linz o.l.v. Dennis Russell Davies
Orange Mountain Music 0097 • DDD-1.32’
Uitvoering *** | Registratie ****

Spuren des Verirrten is het fruit van een reeds bestaand toneelstuk van Peter Handke dat werd toongezet door Philip Glass. Het spektakelstuk opende in 2013 het nieuwe Operahuis in Linz. Het voordeel van een Philip Glass-opera is dat je de al dan niet complexe handeling even makkelijk terzijde kunt schuiven als bij Rossini of Puccini, omdat Glass voldoende toegankelijk componeert om ook bij de afwas salonfähig te blijven. Spuren des Verirrten is voor de fan een feest der herkenning, waarin de Duitse literatuuroperastijl met veel Sprechgesang wordt gemengd met een potpourri van Glass’ greatest hits. Steeds hoor je Einstein on the Beach of Akhnaten op de achtergrond voorbij trekken. Op zijn Rossiniaans is Glass inmiddels de veelschrijver onder de operacomponisten geworden, waarbij hij net als Rossini zijn eigen ideeën eindeloos herdistribueert. Paradoxaal genoeg maakte juist deze voorspelbaarheid hem de met afstand succesvolste hedendaagse componist. Operahuizen verdringen zich om de nieuwe kleren van de Keizer, ook al zijn die kleren allang niet meer nieuw. Wel is het een effectieve succesformule voor ieder operahuis dat in zijn maag zit met de plichtmatige jaarlijkse wereldpremièrecommissie. Pers verzekerd, spektakel op toneel en tevreden publiek: eindelijk hebben ook zij dan ook hun eigen Glass-première bijgewoond!
René Seghers

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €67,55 in plaats van €115,50!

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 20 april geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!