GLUCK

Recensie GLUCK – Orphée et Euridice

GLUCK
Orphée et Euridice
Juan Diego Flórez (Orphée), Christiane Karg (Euridice), Fatma Said (L’Amour), Hofesh Shechter Company, Coro e Orchestra del Teatro alla Scala o.l.v. Michele Mariotti
belvedere BVE08052 • DVD-2.09’
Waardering: 8

Hoewel Christoph Willibald Gluck van mening was dat muziek ten dienste moest staan van tekst en verhaal als het om opera ging, maakte hij voor de Franse versie van zijn opera over het nog altijd even aansprekende als ongelukkige liefdesverhaal van Orfeo en Euridice een knieval voor de Parijse mores. Het publiek verwachtte in die tijd nu eenmaal een bovennatuurlijk element en flink wat dansepisodes. Dus voegde Gluck een ballet toe om de woede van de Furiën te illustreren als Orfeo hen passeert om zijn geliefde Euridice uit de onderwereld te redden. Ook de dans voor de gezegende geesten is flink uitgebreid, een ingreep die de populariteit van de opera tot op heden flink verhoogd heeft. Met deze aanpassingen weet de Brits-Israëlische choreograaf Hofesh Shechter wel raad. In 2015 maakte hij samen met regisseur John Fulljames een voorstelling in opdracht van het Royal Opera House, die vorig seizoen in La Scala hernomen werd. In maart 2018 werd daar de opname gemaakt voor deze dvd. Tenor Juan Diego Flórez en sopraan Christiane Karg maken de wanhoop van het liefdespaar na meer dan 300 jaar nog altijd moeiteloos invoelbaar. Mooi hoe het orkest een rol speelt in het toneelbeeld, soms verheven op het niveau van de goden, dan weer verdwijnend in de Hades tussen Orfeo en zijn geliefde. De moderne en vrije bewegingen van het ballet vormen een sterk contrast tegen de formulaïsche muziek. De combinatie is even wennen, maar werkt schitterend.
Carine Alders

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen