Grachtenfestival 2021 gaat door. Foto: Melle Meivogel
Singelkerk tijdens het Grachtenfestival 2020. Foto: Melle Meivogel

Grachtenfestival 2021, een editie vol primeurs

Het Grachtenfestival 2021 gaat door. Dat besliste de organisatie na de aangekondigde coronaversoepelingen. Net als vorige editie zal het muziekfestival live en coronaproof plaatsvinden van 13 tot en met 22 augustus 2021. De kaartverkoop voor het tien dagen durende festival start op 1 juli.

Muziek als protest

Het thema van het Grachtenfestival 2021 luidt ‘Luister! Muziek als protest.’ Want wat niet in woorden gezegd kan of mag worden, kan muziek wel uitdrukken. Dat is precies wat het festival dit jaar hoopt te doen: mensen écht laten luisteren en daarmee een boodschap overbrengen.

Amsterdam en daarbuiten

Met meer dan tweehonderd concerten door zo’n vierhonderd musici is er voor ieder wat wils. Van klassiek en jazz tot opera en wereldmuziek. De optredens vinden op negentig bijzondere locaties in of net buiten Amsterdam, Almere en Lelystad plaats. Naast geliefde locaties in het centrum van Amsterdam worden ook afgesloten hofjes en binnentuinen omgetoverd tot een podium voor verrassingsconcerten.

Nieuwe werken

Op het programma staan dit jaar meerdere premières. Zoals From the Sun’s Perspective van House of Makers in het Compagnietheater en de voorstelling Mars van Camiel Jansen in Theater De Meervaart. In Paradiso kunnen de festivalbezoekers voor het eerst de nieuwe compositie van Nawras Altaky horen, uitgevoerd door Nawras Altaky & friends. Opera op Zak brengt een nieuw stuk in het Luther Museum en Sydney Plummer speelt een gloednieuwe voorstelling in DeLaMar West.

Grachtenfestival Jazz Competition

En het blijft niet bij premières. De primeur van het Grachtenfestival 2021 is de Grachtenfestival Jazz Competition. In navolging van het Grachtenfestival Conservatorium Concours krijgen jonge jazzmusici vanaf dit jaar ook de kans op erkenning en – zowaar belangrijker – een podium. Zes ensembles van verschillende Nederlandse conservatoria streden op zondag 6 juni voor de Vakjuryprijs en de Denise Jannah Award.

Podium voor jong talent

De winnaar van beide prijsonderdelen van de Grachtenfestival Jazz Competition was het Ben Fitzpatrick Quintet, afgevaardigd door het Conservatorium van Amsterdam. Het gezelschap treedt 22 augustus in de Hermitage op en staat 18 augustus samen met Denise Jannah in De Duif. Ook het José Ángel Lorente Quintet, dat van de jury een eervolle vermelding kreeg, zal tijdens het Grachtenfestival 2021 aan het werk te zien en te horen zijn.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen