Grachtenfestival 2021 gaat door. Foto: Melle Meivogel
Singelkerk tijdens het Grachtenfestival 2020. Foto: Melle Meivogel

Grachtenfestival 2021, een editie vol primeurs

Het Grachtenfestival 2021 vindt van 13 tot en met 22 augustus 2021 plaats in Amsterdam en daarbuiten. Op het programma staan tweehonderd concerten door vierhonderd musici, de GrachtenfestivalPrijs en een nieuwe reeks van vertelconcerten en talkshows. Tickets voor het tien dagen durende festival zijn vanaf nu verkrijgbaar.

Muziek als protest

Het thema van het Grachtenfestival 2021 luidt ‘Luister! Muziek als protest.’ Want wat niet in woorden gezegd kan of mag worden, kan muziek wel uitdrukken. Dat is precies wat het festival dit jaar hoopt te doen: mensen écht laten luisteren en daarmee een boodschap overbrengen.

Amsterdam en daarbuiten

Met meer dan tweehonderd concerten door zo’n vierhonderd musici is er voor ieder wat wils. Van klassiek en jazz tot opera en wereldmuziek. De optredens vinden op negentig bijzondere locaties in Amsterdam, Almere, Amstelveen, Lelystad en Zaandam plaats. Naast geliefde locaties in het centrum van Amsterdam worden ook afgesloten hofjes en binnentuinen omgetoverd tot een podium voor verrassingsconcerten.

Premières op Grachtenfestival 2021

Op het programma staan dit jaar meerdere premières. Zoals From the Sun’s Perspective van House of Makers in het Compagnietheater en de voorstelling Mars van Camiel Jansen in Theater De Meervaart. In Paradiso kunnen de festivalbezoekers voor het eerst de nieuwe compositie Labels Aren’t Our Names van Nawras Altaky horen, uitgevoerd door Nawras Altaky & friends. Opera op Zak brengt een nieuw stuk in het Luther Museum en Sydney Plummer speelt een gloednieuwe voorstelling in DeLaMar West.

Grachtenfestival Jazz Competition

En het blijft niet bij premières. In navolging van het Grachtenfestival Conservatorium Concours krijgen jonge jazzmusici vanaf dit jaar ook de kans op erkenning en – zowaar belangrijker – een podium. Zes ensembles van verschillende Nederlandse conservatoria streden op zondag 6 juni 2021 voor de Vakjuryprijs en de Denise Jannah Award in de Grachtenfestival Jazz Competition.

Podium voor jong talent

De winnaar van beide prijsonderdelen van de Grachtenfestival Jazz Competition was het Ben Fitzpatrick Quintet, afgevaardigd door het Conservatorium van Amsterdam. Het gezelschap treedt 22 augustus in de Hermitage op en staat 18 augustus samen met Denise Jannah in De Duif. Ook het José Ángel Lorente Quintet, dat van de jury een eervolle vermelding kreeg, zal tijdens het Grachtenfestival 2021 aan het werk te zien en te horen zijn.

GrachtenfestivalPrijs

Violist Shin Sihan, winnaar van de Grachtenfestival Prijs 2020 en dit jaar artist in residence op het festival, brengt samen met de genomineerden van de GrachtenfestivalPrijs 2021 – klarinettist Jelmer de Moed, pianiste Yang Yang Cai en cellist Alexander Warenberg – van 16 tot en met 18 augustus de Meesterlijk!-reeks. De vier musici vullen in de sfeervolle wintertuin van het Grand Hotel Krasnapolsky vier gevarieerde muziekavonden, van Debussy’s cellosonate tot Chopins derde sonate.

Vertelconcerten en talkshows

Nieuw dit jaar zijn de vertelconcerten. Tijdens deze concerten lichten musici een of meerdere onderwerpen toe die hen na aan het hart liggen. En er wordt deze editie nog meer gesproken: in de nieuwe serie talkshows bevraagt Roufaida Aboutaleb diverse smaakmakers onder andere over hun visie op de ontwikkeling van klassieke muziek en jazz.

Programma en tickets

De volledige programmering is hier terug te vinden. Nooit meer verloren lopen tijdens het festival? Met de app GRCHTFESTVL kunnen bezoekers zien hoe ver ze van elke locatie verwijderd zijn. Tickets zijn vanaf 1 juli 2021 verkrijgbaar via de website van het Grachtenfestival.

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen