HÄNDEL

Recensie HÄNDEL – Brockes-Passion

HÄNDEL
Brockes-Passion
Elizabeth Watts (sopraan), Robert Murray (tenor), Cody Quattlebaum (bas-bariton) e.a., Choir and Orchestra of the Academy of Ancient Music o.l.v. Richard Egarr
AAM007 • DDD-145’ (2 cd’s, plus cd met bijlagen)
Waardering: 10

Bestonden er tot voor kort slechts drie opnamen van Händels Brockes-­Passion, HWV 48, deze uitgave onder leiding van Richard Egarr is al de derde die dit jaar op cd is verschenen, en voor 2020 staan er nog twee op stapel. Deze toegenomen belangstelling is buitengewoon terecht, omdat dit bijzondere werk een heel ander licht op het genre werpt dan de passies van Bach. In tegenstelling tot de Matthäus- en Johannes-Passion is de Brockes-Passion gebaseerd op alle vier de evangeliën en zijn de personages zelf aan het woord, óók in de aria’s. De combinatie van directe emotionele lading in het libretto en het psychologisch-muzikale genie van Händel leiden tot een opera-achtige benadering van het passieverhaal. De opmerkelijke, razende aria ‘Schäumest du, du Schaum der Welt’, Petrus’ ontwapenende ‘Nehmt mich mit, verzagte Scharen’ en het hartverscheurende duet van Maria en Jezus vlak voor de kruisiging zijn slechts enkele voorbeelden. Wat de sublieme uitvoering op deze cd betreft: Richard Egarr en de zijnen overtreffen alle opnamen tot nu toe. De casting van Elizabeth Watts als de Dochter van Zion blijkt een schot in de roos: smaakvol en virtuoos, zonder over-dramatisch te zijn. Cody Quattlebaum is een overtuigende Christus, Robert Murray een glasheldere evangelist en de jonge tenor Gwilym Bowen gooit hoge ogen met zijn energieke Petrus. De Academy of Ancient Music heeft een warmbloedig en transparant geluid (alleen de verstaanbaarheid van het koor had iets beter gekund). Bovendien is dit veel meer dan alleen een cd-opname: met hulp van crowdfunding werd een nieuwe kritische uitvoering van de partituur gepubliceerd, beeldende kunst vervaardigd tijdens de live-performance in Barbican Hall en werd Charles Jennens’ onvoltooide Engelse vertaling van het werk op een appendix-cd opgenomen. Het hardcover cd-boekje, ruim tweehonderd pagina’s dik, is bijzonder compleet, geeft brede achtergrondinformatie en verant­woordt muzikale keuzes. Dit is geen cd, maar een volwaardig naslagwerk.
Marnix Bilderbeek

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen