HÄNDEL

Recensie HÄNDEL – Music for Queen Caroline

HÄNDEL
Music for Queen Caroline
Tim Mead (countertenor), Sean Clayton (tenor), Lisandro Abadie (bas-bariton), Les Arts Florissants o.l.v. William Christie
AF Editions AF 004 • DDD-72’
Uitvoering **** | Registratie ****

Een documentatie van een vriendschap. Zo mag Music for Queen Caroline van Les Arts Florissants wel genoemd worden. Caroline von Ansbach was al in Hannover een goede bekende en grote ondersteuner van Händel die op zijn beurt een aantal vocale duetten voor haar componeerde. Het echte werk begon pas toen Caroline in 1727 de vrouw van de Engelse koning George II werd. Zo klonk Händels Te Deum toen de koningin in Engeland arriveerde, ‘The King shall rejoice’ componeerde hij bij de kroning en het prachtige ‘The ways of Zion do mourn’ schreef hij voor haar begrafenis. Het zijn deze drie telegraafpalen van een relatie die op deze cd verenigd zijn en die door Les Arts Florissants indrukwekkend worden vertolkt. Vooral het Te Deum klinkt mede dankzij de zang van countertenor Tim Mead verbluffend. Maar ook in de andere werken weet William Christie het ensemble prachtig te laveren tussen Deutsche Gründlichkeit en Engelse soberheid en zo de nadruk te leggen op de prachtige noten die Händel eigenlijk schreef. En wie denkt met ‘The ways of Zion do mourn’ iets bekends uit Händels oratorium Israel in Egypt te horen heeft gelijk: hij hergebruikte de noten als begin van het oratorium.
Paul Janssen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen