HÄNDEL

Recensie HÄNDEL – Saul

HÄNDEL
Saul
Markus Brück (Saul), Benjamin Hulett (Jonathan), Eric Jurenas (David) e.a., NDR Chor, FestspielOrchester Göttingen o.l.v. Laurence Cummings
Accent ACC 26414 • DDD-2.46’ (3 cd’s)
Waardering: 9

Speciaal voor de première van zijn oratorium Saul, HWV 53 leende Georg Friedrich Händel de militaire pauken uit de Tower of London. Dat was geen toeval: de pauken waren gebruikt tijdens de Spaanse Successieoorlog die voor de Engelsen – net als voor David de strijd tegen Goliath – tegen de verwachtingen in succesvol afliep. Ook liet Händel van heinde en verre (varianten op) Bijbelse instrumenten aanrukken om de sfeer van het Oude Testament op te roepen; hij moest het immers vanwege de concertante uitvoering louter van de muzikale verbeeldingskracht hebben. Zo horen we baroktrombones, een klein carillon en natuurlijk een harp. Hun duidelijke connotatie met de tijd van koning Saul hebben ze tegenwoordig misschien niet meer zo sterk als drie eeuwen geleden, maar de muziek is nog altijd overweldigend. De uitvoering op deze cd is een live-opname van de Händel Festspiele Göttingen in 2019; wegens verbouwingen voor deze keer opgenomen in de St.-­Blasius-Kirche in het nabijgelegen Hann. Münden. Waar in concertrecensies nog werd geschreven over de galmende akoestiek van de kerk is daar op de cd weinig sprake van, het geluid is vakkundig vastgelegd. Onder leiding van Laurence Cummings, die er als artistiek leider van de Festspiele de ene na de andere hoogwaardige opname uit perst, klinkt het orkest weelderig en sonoor, bijvoorbeeld in de plechtstatige, prachtig uitgevoerde Dodenmars. Onder de vocale bezetting vinden we bovendien een helder koor en een aantal uitstekende solisten. Bariton Markus Brück weet de luisteraar bij de strot te grijpen als de wankelende koning Saul, bijvoorbeeld in zijn accompagnato dat de derde akte opent. Eric Jurenas vertolkt met zijn soepele, krachtige counter een uitstekende David en tenor Benjamin Hulett zingt een goede Jonathan. Deze eersteklas cd-opname van Saul doet alleszins recht aan het puur muzikale operatische drama in Händels grootse oratorium.
Marnix Bilderbeek

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen