Hans Zimmer koopt fameuze Maida Vale Studios

Componist Hans Zimmer heeft geïnvesteerd in muzikaal erfgoed. De man achter soundtracks van films als The Lion King, Pirates of the Caribbean, The Dark Night, Interstellar en Dune is mede-eigenaar geworden van de roemruchte Maida Vale Studios.

Artiesten als The Beatles, David Bowie, Led Zeppelin, Nirvana en Adele werden er uitgenodigd voor optredens en maakten er opnames. De befaamde John Peel Sessions kwamen er tot stand. Het complex van de Maida Vale Studios van omroep BBC mag je een plek van historische betekenis noemen. De Britse muzikale experimenteertuin fungeerde ook als onderkomen van BBC Symphony Orchestra. Het orkest verhuist in 2025 hoogstwaarschijnlijk naar Queen Elizabeth Olympic Park, gelegen in Oost-Londen. Daar wil de BBC nieuwe muziekstudio’s in gebruik nemen.

De Duitse stercomponist Hans Zimmer zegt dat hij zich herinnert hoe hij 45 jaar geleden voor het eerst aan het werk ging in de Maida Vale Studios. “Ik kan me nog steeds de sterke drang herinneren om de studiomuren aan te raken. Alsof dat me zou verbinden met de artiesten wier buitengewone muziek dagelijks tegen die muren weerkaatste.” Aan de Delaware Road in Londen zijn in studio MV1 ook verschillende premières van klassieke muziekstukken vastgelegd. Waaronder werken van componisten als Arthur Bliss, Arnold Bax en Robert Simpson. Maida Vale is tevens uitvalsbasis geweest van de vernieuwende Radophonic Workshop, die aan de basis stond van de intromuziek van tv-serie Doctor Who.

Nooit opgeven

Zimmer noemt het BBC-complex “een plek van revolutionaire wetenschap in dienst van de kunst”. “Het was een plek die je inspireerde om het beste van jezelf te geven. Waar 24 uur per dag muziek werd gemaakt en kunst serieus werd genomen. Dit was de plek die een worstelende musicus als ik ervan weerhield op te geven.” Zimmer heeft Maida Vale overgenomen met zakenpartner Steven Kofsky en bestuurders Tim Bevan en Eric Fellner van filmstudio Working Title. De Britse filmstudio maakte succesvolle films als Four Weddings and a Funeral, Notting Hill en Baby Driver.

Hoewel de Maida Vale-gebouwen voor 10,5 miljoen pond te koop stonden, is het verkoopbedrag niet onthuld. De BBC stelt dat het gebouwencomplex van de Maida Vale Studios “een centrum voor het maken van pioniersmuziek blijft”. Miljoenen worden uitgetrokken voor het behoud van de historische voorgevel van het complex. De studio’s krijgen bovendien een opknapbeurt en er komt een educatieve instelling. Zimmer voegt in gloedvolle bewoordingen toe dat hij van Maida Vale een plek wil maken “die inspireert, onderwijst en in technisch opzicht de kunsten en de mensheid dient”. “De studio’s moeten de volgende generatie dezelfde kansen geven als de kansen die ik heb gekregen: om te creëren en nooit op te geven.”

World of Hans Zimmer

Zimmer treedt op 19 maart 2024 op in de Ziggo Dome in Amsterdam. Er zijn nog tickets verkrijgbaar voor The World of Hans Zimmer. De Duitse componist is met zijn album Live overigens ook genomineerd voor de Edison publieksprijs van dit jaar.

5/5 - (4 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen