HENZE

Recensie HENZE – Der Prinz von Homburg

HENZE
Der Prinz von Homburg
Robin Adams (Prinz von Homburg), Vera-Lotte Böcker (Prinzessin von Oranien), Štefan Margita (Friedrich Wilhelm) e.a., Staatsorchester Stuttgart o.l.v. Cornelius Meister
Capriccio C5405 • DDD-1.48’ (2 cd’s)
Waardering: 6

Geen enkele naoorlogse Duitse componist heeft tijdens zijn leven zoveel succesvolle of prestigieuze opera-premières beleefd als Hans Werner Henze. Het getal van veertig opera’s maakt hem echter ook tot een veelschrijver van het type dat in de barokperiode gangbaar was. Hij was een eclecticus. Een vroeg werk als Der Prinz von Homburg uit 1958 schuurt op en neer tussen de late Konversationsoper van Richard Strauss, effectjes uit Darmstadt en Menotti. Henze slaagde er aldus in een sluwe balans tussen Literaturoper, interessante klankjes en toegankelijke muziek te scheppen. Een werk als Der Prinz von Homburg is overigens geen ‘opera’ maar vooral muziektheater. Daar lag de principiële kracht van Henze: het verhaal, de enscenering, de aankleding (en de pers). Een werk als Der Prinz von Hamburg, hier in de revisie uit 1991, zou veel beter op dvd passen dan op cd. Ergens is men zich daar bij Capriccio ook wel van bewust, want een vertaling van het Duitse libretto is niet mee afgedrukt. Voor wie geen Duits spreekt is dit vervolgens waarschijnlijk een muzikale bezoeking in een sterke live-uitvoering. Gezongen wordt er in dit parlando werk weinig, er wordt veel in gebruld en gereciteerd. Met af en toe een muzikaal lichtpunt, zoals aan het begin en het slot van de eerste akte. Het orkest speelt bijzonder gedreven, de zanger-recitanten zijn betrokken stemacteurs. Het is zonder meer een bijzonder bewogen, betrokken uitvoering. Op veel punten zie je aan de hand van het tromgeroffel of trompetgeschal de actie al voor ogen. Als muziektheater is Der Prinz von Homburg dus bijzonder geslaagd. In de zaal had ik mij beslist vermaakt met het spektakel. Behalve een souvenir voor bezoekers van de productie is deze cd vermoedelijk alleen geschikt voor verklaarde Henze-fans.
René Seghers

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen