Het wetenschappelijk laboratorium van Roger Norrington in een cd-box

Met pensioen, maar nog niet begraven

Sir Roger Norrington is officieel met pensioen, maar hij houdt de muziekwereld nog altijd nauwlettend in de gaten. Nu er een box uitkomt met alle spraakmakende opnames die hij oorspronkelijk voor Virgin Classics maakte, wil hij nog wel even terugblikken. “Ik begon als een jonge dirigent die riep dat iedereen Beethoven verkeerd speelde. Dat was best gewaagd. Maar nu ik mijn vroege opnames terugluister, ben ik verbaasd hoe geweldig ze nog steeds klinken en hoe duidelijk het is dat wij het bij het rechte eind hadden.”

Begin november 2021 ging er zowel een zachte uitroep van spijt en nostalgie als een zucht van verlichting door de internationale muziekwereld. Sir Roger Norrington kondigde zijn afscheid van het podium aan en bestempelde het concert op 18 november als zijn laatste. “De romantiek krijgt zijn warmte weer terug”, verzuchtten de tegenstanders van de grotendeels selfmade Engelse dirigent, die mede aan de wieg stond van de historische uitvoeringspraktijk en het vibrato categorisch uit de strijkerssectie bande. Met de Royal Northern Sinfonia speelde hij onder andere Haydns Symfonie nr. 101, de ‘Kloksymfonie’. Weliswaar op hedendaagse instrumenten, maar uiteraard zonder vibrato.

Niet interessant

Inmiddels zijn we een jaar verder en ligt met de 45-delige box The Complete Erato Recordings, waaronder alle legendarische Virgin-opnames vallen, een belangrijk deel van de erfenis van Norrington in de schappen. Een mooie aanleiding om terug te blikken met de intussen 88-jarige grootmeester van de Engelse tak van de historische uitvoeringspraktijk. Al huivert Norrington nog altijd bij de gedachte aan een terugblik. “Je gaat mij toch niet op papier begraven, hè”, luiden zijn eerste woorden. Hij mag dan gestopt zijn met optreden, hij staat nog volop in het leven. In een interview met de Bayerischer Rundfunk zei hij al dat zijn leven nu bestaat uit veel lezen en schrijven. Naar zijn memoires kunnen we helaas fluiten. “Ik ben niet zo interessant”, vertrouwde hij de interviewer toe. “Ik ben met pensioen”, zegt hij ook nu stellig. “Ik heb gedaan wat ik gedaan heb en het is mooi geweest. Misschien dat ik het pensioen nog één keer met voeten treed als de mogelijkheid langskomt om een opera in Bayreuth te dirigeren. Maar verder is het klaar. Er zijn veel werken die ik nooit heb uitgevoerd, zoals de symfonieën van Sjostakovitsj en Sibelius, maar dat vind ik niet erg. Ik heb ze nooit gemist en ga ze ook niet missen. Het is mooi als ik jonge mensen die geïnteresseerd zijn in de historische uitvoeringspraktijk enigszins de weg kan wijzen. Het enige wat zij kunnen doen, is beter spelen dan wij hebben gedaan. Ze zullen nooit het privilege hebben om iets voor het eerst op een manier te spelen die zo dicht bij de gedachten van een componist ligt.”

Het interview met Sir Roger Norrington verder lezen?

Dat kan in Luister 769! Dit nummer ligt vanaf 10 februari in de (virtuele) winkel. U kunt deze dan ook kopen bij een boekhandel bij u in de buurt of online op store.bcm.nl/luister.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen