HOT, Het Orgel Trio. Foto: Allard Willemse
HOT, Het Orgel Trio. Foto: Allard Willemse

HOT biedt andere kijk op het orgel

Het Orgel Trio, oftewel HOT, bestaat tien jaar. Dat viert het trio met het gloednieuwe album Sweelinck – New jazz from the 17th century en een festival in de Utrechtse Nicolaïkerk op vrijdag 13 en zaterdag 14 oktober 2023.

Het Orgel Trio, dat zijn organist Berry van Berkum, contrabassist Dion Nijland en klarinettist Steven Kamperman. Het drietal noemt zich kortweg HOT en streeft ernaar orgelmuziek ‘hot’ te maken bij een breed publiek. Want uit een orgel is meer dan kerkmuziek alleen te toveren. Tijdens zijn tweedaags jubileumfestival laat HOT het orgel in al zijn diversiteit horen.

Het orgel laten rocken

Het festival zal worden afgetrapt met een rockavond – jawel, u leest het goed. Jazztoetsenist Bert van den Brink en trompettist en Rolling Stones-kenner Ruben Drenth herinterpreteren als duo Rocks Off enkele rockklassiekers. Daarbij uiten ze ook hun liefde voor de elektronische Philicorda-orgels uit de jaren zestig. Later op de avond is het de beurt aan de jubilarissen zelf. HOT trakteert het publiek op een preview van zijn nieuw Jimi Hendrix-programma. Blues op het orgel? Het Orgel Trio slaagt erin. Met altviolist Oene van Geel als special guest. Andere muzikale genodigden op 13 oktober: Hammond-orgelspecialist Carlo de Wijs, percussionist Jordi Geuens en VJ Job van Nuenen.

Nieuwe en oude muziek

Na de spectaculaire afsluiter van de vorige avond (een improvisatie van alle orgels) zal de presentatie van HOT’s nieuwe album een groot contrast zijn. Op Sweelinck – New jazz from the 17th century keert Het Orgel Trio de zeventiende-eeuwse Liedvariaties van Jan-Pieterszoon Sweelinck binnenstebuiten. En dat zou moderner klinken dan verwacht. Ook aan het werk te horen op 14 oktober: domkerkorganist Jan Hage met percussioniste Tatiana Koleva en het duo Marta Warelis-Frank Rosaly. Zij beloven de Nicolaïkerk te doen zinderen met de immense 32-voets-pijpen van het Marcussen-orgel.

Grootste menselijke orgel ooit

En dan is het festival aan zijn finale en spektakelstuk toe: zo’n honderd orgelpijpen, elk door één persoon aangeblazen, zullen doorheen de kerk verspreid worden. Medewerking van het publiek is dus vereist. Componist Steven Kamperman zal Jan en alleman dirigeren in een stuk dat hij speciaal voor deze gelegenheid schreef. De leerlingen van de HKU en deelnemers uit het publiek zullen samen het grootste, menselijke orgel ooit vormen. Wij zijn alvast benieuwd hoe dat klinkt…

Op zaterdagmiddag is er een familieprogramma met een workshop voor kinderen en een lezing over het Marcussen-orgel. Alle informatie vindt u terug op hetorgeltrio.nl.

5/5 - (5 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen