J.S. BACH

Recensie J.S. BACH – The Trio Sonata Project

J.S. BACH
The Trio Sonata Project
Tripla Concordia: Lorenzo Cavasanti, Manuel Staropoli (blokfluiten), Sergio Ciomei (toetsen), Caroline Boersma (cello) o.l.v. Walter van Hauwe (blokfluiten)
Arcana A114 • DDD-63’
Waardering: 10

Alle noten die we hier horen zijn van Johann Sebastian Bach. Maar zelf heeft hij ze zo niet gehoord. Het is natuurlijk niet de eerste keer dat iemand met zijn muziek aan de haal gaat, hij deed het zelf ook graag en vaak. We horen wel noten die hij zo bedoeld zou kunnen hebben: muziek die hij schreef voor viola da gamba, voor traverso, voor orgel, en dan gearrangeerd voor blokfluit, of twee blokfluiten, of drie. Het ensemble Tripla Concordia, onder aanvoering van blokfluitspeler Walter van Hauwe, geeft in The Trio Sonata Project een interessant alternatief, dat klinkt alsof Bach het zelf heeft bedacht. Het is ook niet de eerste keer dat blokfluitspelers zijn muziek ‘gebruiken’, we hoeven maar te denken aan musici als het Amsterdam Loeki Stardust Quartet, aan Heiko ter Schegget, aan Jan Van Hoecke. Tripla Concordia mag er ook zijn: dit album is van grote schoonheid. Van Hauwe, zijn fluitspelende collega’s Lorenzo Casavanti en Manuel Staropoli, celliste Caroline Boersma en klavecinist en organist Sergio Ciomei rijgen een snoer van absolute pareltjes, waar ook Bach zelf (getuige het interview dat Ciomei met hem had en dat is afgedrukt in het cd-boekje…) grote waardering voor heeft.
René de Cocq

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen