J. STRAUSS II

Recensie J. STRAUSS II – Blindekuh

J. STRAUSS II
Blindekuh
Robert Davidson (Herr Scholle), Kirsten Kunkle (Frau Arabella), Martina Bortolotti (Waldine) e.a., Sofia Philharmonic and Chorus o.l.v. Dario Salvi
Naxos 8.660434-35 • DDD-1.45’ (2 cd’s)
Waardering: 7

Om door de mindere operettes van Johann Strauss II heen te komen moet men waarschijnlijk een hele specifieke liefhebber van het genre of de Strauss-familie zijn. Het gaat hier toch om de muzikale variant van de André van Duin en Corrie van Gorp-shows uit de jaren 1970. Natuurlijk sluimert er op iedere pagina wel iets van het genie van Strauss II en aan het slot heb je toch wel tien hoogtepunten genoteerd, maar het blijft een bevalling. In het openingsnummer lijken Davidson en Kunkle zich ronduit te generen. Wel grijpt tweede tenor Julian Rohde als Johann, de bediende van Herr Scholle, hier zijn kans. Hij leeft zich helemaal uit in de stemmetjes die hier zijn gevraagd. Gaandeweg pikken de anderen zijn speelse enthousiasme op; dan wordt het bij vlagen toch vermakelijk. Het Sofia Philharmonic onder Dario Salvi laat horen dat Bulgarije in ieder geval klaar is voor de Europese Muzikale Unie. Overigens nam Strauss de beste melodieën mee naar het concertpodium, waar de ouverture, de polka’s, de wals, de quadrille én de mazurka gillende hits werden. Daardoor bleef ook de titel van het werk bekend, hetgeen 150 jaar later dan weer in deze opname heeft geresulteerd. Met in dit geval wel een prachtig plaatje van de wereldpremière cast op de omslag en naast de componist zelfs ook nog de librettist binnenin. Niet in de laatste plaats dankzij het uitmuntend gedocumenteerde boekje is dit voor de historie van de Weense operette toch een belangrijke uitgave.
René Seghers

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen