JETHS

Recensie JETHS – Scale – Strijkkwartet 3 – Meme – Monument to a Universal Marriage

JETHS
Scale – Strijkkwartet 3 – Meme – Monument to a Universal Marriage
o.a. Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Ed Spanjaard; Susanne van Els & Nobuko Imai, altviool met de Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Otto Tausk
Etcetera KTC 1437 • DDD-76’
De Nederlandse componist Willem Jeths verdient de eretitel ‘Grote Klankvinder’. Zijn vondsten zijn niet alleen een verrassing voor het oor, ook om te zien zijn ze fascinerend. Kent u het geluid van een gong die langzaam een teiltje water inglijdt? Jeths trok recentelijk veel aandacht met zijn opera ‘Hotel de Pêkin’, in productie genomen door de Nationale Reisopera, en onlangs concertant uitgevoerd in de ZaterdagMatinee. Het label Etcetera brengt nu een nieuwe cd uit met twee orkestwerken, een strijkkwartet en een vocale cyclus. Niet alles is nieuw, want Scale verscheen al eerder op het eigen label van het KCO in de serie Horizon (nr. 4). De titel van de cd, Monumento, verwijst naar het laatste stuk, Monument to a Universal Marriage. Jeths schreef het stuk in opdracht van de gemeente Best, om de tiende verjaardag van de de invoering van het universele huwelijk in Nederland te vieren – Jeths vindt homohuwelijk een rotwoord. Zijn Monument is evenwel een schitterend stuk, aangrijpend in zijn eenvoud en met een impact die onwillekeurig doet denken aan de sterfscene uit Dido and Aeneas. Geschreven voor twee ongelijke stemmen, klarinet en strijkkwartet is het bewust bescheiden in de eisen die het aan de uitvoerdenden stelt. Een ideetje voor mensen met trouwplannen?

Frank Pothoven

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen