JOLAS

Recensie JOLAS, BEAMISH, NEUWIRTH – Stories

JOLAS, BEAMISH, NEUWIRTH
Stories
Håkan Hardenberger (trompet), Roger Muraro (piano), Malmö Symphony Orchestra, National Youth Orchestra of Scotland o.l.v. Martyn Brabbins
BIS Records BIS-2293 • SACD-61’
Waardering: 8

Trompettist Håkan Hardenberger staat bekend als enthousiast pleitbezorger van hedendaagse muziek voor zijn instrument. Hardenberger doet zijn reputatie eer aan met drie werken op deze cd die allemaal voor hem gecomponeerd zijn en die zijn veelzijdige muzikale persoonlijkheid illustreren. De Zweedse trompettist soleert bij alle grote orkesten in de wereld en is ook in Nederland geen onbekende: hij was een aantal keer te gast bij het Concertgebouworkest. In de pers wordt hij zonder uitzondering geprezen om zijn spel. Ook in de voor hem geschreven werken van Betsy Jolas, Sally Beamish en Olga Neuwirth valt zijn grote maar ongeforceerde klank, zijn wollige legato en zijn controle in het hoogste register op. Het symfonieorkest van Malmö is in uiterst goede handen bij dirigent Martyn Brabbins, die honderden wereldpremières over de hele wereld op zijn naam heeft staan. Het meest interessante werk op de cd is wat mij betreft het werk van de veelzijdige Oostenrijkse componiste Olga Neuwirth. Neuwirth begon haar muzikale leven – toeval bestaat niet – met trompetlessen en hoewel ze het instrument al lang niet zelf heeft aangeraakt, schrijft ze er met ongeremde fantasie fascinerende werken voor.
Maartje Valk

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen