Jun Märkl wordt chef-dirigent van het Residentie Orkest.

Jun Märkl schuift door: chef-dirigent bij Residentie Orkest

Jun Märkl is de nieuwe chef-dirigent van het Residentie Orkest. Hij volgt Anja Bihlmaier op. Met ingang van het seizoen 2025-2026 staat Märkl voor het orkest. De Duits-Japanse dirigent is voor vier seizoenen vastgelegd.

Märkl is geen onbekende bij het Residentie Orkest. Hij is er sinds 2021 vaste gastdirigent. Het orkest gaat ook langer door met Richard Egarr. Hij blijft tot 2029 aan als vaste gastdirigent. Het Residentie Orkest voegt nog een derde naam toe. De jonge Britse dirigent Chloe Rooke krijgt de nieuw gecreëerde positie ‘emerging artist in residence’. Voor drie seizoenen, vanaf 2024. De in Den Haag wonende Rooke moet symbool staan voor de vier pijlers van het orkest: symfonisch, educatie, talentontwikkeling en maatschappelijk.

In en buiten Den Haag

Märkl kan niet wachten op versterking van zijn relatie met het Residentie Orkest, zegt hij. “Ik kijk ernaar uit om nauw samen te werken met directeur Sven Arne Tepl en zijn team, met Richard Egarr en Chloe Rooke, om het brede profiel van een toegewijd, gepassioneerd en hoogwaardig orkest in en buiten Den Haag verder te verdiepen.”

Märkl studeerde directie bij Sergiu Celibidache, Leonard Bernstein en Seiji Ozawa. Hij dirigeerde orkesten als Münchner Philharmoniker, The Philadelphia Orchestra, Cleveland Orchestra, Tonhalle Zürich en Oslo Philharmonic. Hij is ook een veelgevraagde gast bij de staatsopera’s van Wenen en Berlijn en de Metropolitan Opera in New York.

Scoren met Saint-Saëns

Hij was chef-dirigent van onder meer Orchestre National de Lyon en MDR-Sinfonieorchester Leipzig. Op dit moment is hij muzikaal directeur van National Symphony Orchestra of Taiwan, artistiek adviseur van Indianapolis Symphony en vaste gastdirigent van Oregon Symphony. De cd Dances & Ballet Music van Märkl en het Residentie Orkest was eind november 2022 album van de week bij NPO Klassiek. De dirigent sleepte vorig jaar een Opus Klassik-nominatie binnen in de categorie ‘beste dirigent’.

Bihlmaier blijft betrokken

Huidig chef-dirigent Anja Bihlmaier, die de verhuizing van het Residentie Orkest naar theater Amare meemaakte, blijft in functie tot de zomer van 2025. Daarna keert ze terug als gastdirigent. “Het was een eer en een genoegen om met het Residentie Orkest te mogen werken. Ik kijk uit naar onze komende projecten”, vertelt ze. Bihlmaier heeft over belangstelling niet te klagen. Dit seizoen debuteert ze bij London Philharmonic Orchestra, Mahler Chamber Orchestra, Glyndebourne Opera, Frankfurt Radio Symphony, Orchestre National du Capitole de Toulouse en Sydney Symphony.

Anja Bihlmaier.
Anja Bihlmaier.

Van Den Haag naar Londen

Chloe Rooke, ‘een uitzonderlijk talent met een aanstekelijk enthousiasme’, is een voormalig student van de nationale master orkestdirectie. Ze genoot haar opleiding aan de Conservatoria van Amsterdam en Den Haag, in samenwerking met de Nederlandse symfonieorkesten. In het seizoen 2023/2024 was ze assistent-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Dit najaar stond ze ook voor London Sinfonietta, London Mozart Players en Orchestre National de Lille.

5/5 - (3 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen