KARAINDROU

Recensie KARAINDROU – Tous des oiseaux – Bomb, A Love Story

KARAINDROU
Tous des oiseaux – Bomb, A Love Story
Yannis Evangalatos (fagot), Eleni Kanaraindrou (piano), Alexandros Bonitos (cello), Savina Yannatou (zang) e.a., String Orchestra o.l.v. Argyro Seira
ECM New Series 2634 • DDD-58’
Waardering: 8

De Griekse componiste en etnomusicologe Eleni Karaindrou bewees al in de vroege jaren negentig goed te passen bij de esthetiek van het ECM van Manfred Eicher. Haar film- en tv-scores en haar theatermuziek blinken uit door een melancholisch zuchten, een vorm van meditatief minimalisme met lange strijkerslijnen in de hoofdrol, soms doorboord door traditionele Griekse instrumenten zoals de lyra, de ney en de kanonaki. Ze kreeg de meeste bekendheid met haar scores voor de films van de Griekse regisseur Theo Angelopoulos. Samen boekten ze hun grootste succes met de film en cd Ulysses’ Gaze uit het midden van de jaren negentig. Na de dood van Angelopoulos in 2012 schreef Karaindrou geen enkele filmscore meer. Tot ze vorig jaar de Iraanse regisseur Payman Maadi tegen het lijf liep. Zijn Bomb, A Love Story overtuigde haar en deed haar een mooie melodische score schrijven met de fagot en de componiste zelf achter de piano in de hoofdrol. Samen met de muziek bij het toneelstuk Tous des oiseaux vormt het een nieuw juweel in haar groeiende ECM-discografie. Hoewel het kennen van het toneelstuk en de film een meerwaarde geven, is het niet nodig ze te zien om van de prachtig opgenomen muziek van Karaindrou te genieten. Goed voor een klein uur melancholisch zwelgen.
Paul Janssen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen