KEISER

Recensie KEISER – Markuspassion

KEISER
Markuspassion
met o.a. Jan Kobow (evangelist), Thomas E. Bauer (Jezus), Ensemble Jacques Moderne, Gli Incogniti o.l.v. Joël Suhubiette
Mirare MIR254 • DDD-77’
Uitvoering **** | Registratie ****

Ruim een jaar geleden werden we verrast door een uitgave van Reinhard Keisers Brockes-Passion, een van de eerste passies in de geschiedenis en een grote inspiratiebron voor passiekoning Johann Sebastian Bach. Deze Markuspassion is zelfs overgeleverd in het handschrift van Bach (hoewel men niet zeker weet of het stuk wel van Reinhard Keiser is). Hij voerde het stuk minstens twee keer uit. Zo lang, theatraal en dramatisch als de Brockes-Passion is, zo ingetogen en kort is dit stuk. De recitatieven zijn lang, de koorstukken en aria’s zijn niet erg pakkend en melodieus, de uitvoering had daarom iets meer pit mee kunnen krijgen. Het koor klinkt af en toe wat vlak. Het recitatief is gelukkig heel expressief en verhalend, met dank aan Jan Kobow, een voortreffelijke evangelist. Enkele aria’s springen eruit, bijvoorbeeld de droevige tenoraria ‘Wein, ach, wein jetzt um die Wette’ en de sopraanaria ‘O Golgatha!’, met prachtige hobopartij en zowel vocalen als begeleiding: subtiel doch doeltreffend.
Didi de Pooter

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen