Kian Soltani en Emmanuel Tjeknovarian

Concertstream: Kian Soltani en Emmanuel Tjeknovarian

Cellist Kian Soltani en violist Emmanuel Tjeknavorian zijn al heel lang met elkaar bevriend en stonden vaker met elkaar op het podium. Maar nog niet eerder waagden de twee topsolisten zich samen aan het beroemde Dubbelconcert van Brahms. Op donderdag 29 april om 20.30 uur streamt het Nederlands Philharmonisch Orkest dit meesterwerk vanuit Het Concertgebouw Amsterdam. Het concert staat onder leiding van dirigent Markus Poschner. 

Het Nederlands Philharmonisch Orkest opent het concert met een werk van de Nederlandse componist Mathilde Wantenaar. In haar Prélude à une nuit américaine combineert ze jazzy Amerikaans en zwoel impressionistisch Frans. Maar bovenal is het, in haar eigen woorden “een ongegeneerd groots romantisch gebaar”.

Kian Soltani en Emmanuel Tjeknovarian: Dubbelconcert van Brahms

Het Concert voor viool, cello en orkest van Johannes Brahms was een verzoeningsgebaar naar violist Joseph Joachim, een goede vriend met wie hij een flinke ruzie had gehad. Het stuk staat volledig in het teken van samenspel en is soms zo intiem als kamermuziek. Violist Emmanuel Tjeknavorian en cellist Kian Soltani zijn een perfect duo voor dit concert. De twee goede vrienden zijn technisch en muzikaal erg aan elkaar gewaagd.

Symfonisch gedicht van Strauss

Het concert van Kian Soltani en Emmanuel Tjeknovarian wordt afgesloten met het rijk georkestreerde symfonische gedicht Tod und Verklärung van Richard Strauss, waarin hij de overgang van het leven naar de dood verklankt. De angst, maar vooral ook het licht en de dankbaarheid van de stervende komen op onnavolgbare wijze tot leven. Hoewel Strauss nog een jonge man was toen hij deze muziek componeerde, kon hij zich al goed inleven in die materie. Want zestig jaar later zei hij op zijn sterfbed tegen zijn schoondochter: “Het is grappig Alice, sterven is precies zoals ik het in Tod und Verklärung componeerde.” Markus Poschner is als specialist in het grote romantische repertoire de uitgelezen dirigent voor Strauss’ grootse orkestwerk.

Emmanuel Tjeknavorian

“Een violist die je de adem beneemt”, “hij laat zijn viool fonkelen”, schreven recensenten over de Oostenrijkse violist Emmanuel Tjeknavorian. Hij won de derde prijs in het Fritz Kreisler Concours in 2014 en een jaar later de tweede prijs bij de gerenommeerde International Jean Sibelius Violin Competition in Helsinki. Hij stond op het podium met onder meer het London Philharmonic Orchestra, het Gewandhausorchester Leipzig en het National Symphony Orchestra Washington. Ook speelde de violist op grote festivals als het Sankt Gallen Festival en de Mozartwoche Salzburg.


Kian Soltani en Emmanuel Tjeknovarian

Kian Soltani

Al op negentienjarige leeftijd maakte cellist Kian Soltani zijn spraakmakende debuut in de Wiener Musikverein. Twee jaar later zette hij het Paulo Cello Concours in Helsinki op zijn naam en prees de pers hem aan als “een solist van het hoogste niveau onder de nieuwe generatie cellisten”. Eind 2017 ontving hij de prestigieuze Credit Suisse Young Artist Award. Vele beroemde orkesten nodigden hem uit, waaronder het Los Angeles Philharmonic Orchestra, het Tonhalle Orchester Zürich en de Wiener Philharmoniker. Ook gaf hij recitals in onder meer de Wigmore Hall in Londen en de Carnegie Hall in New York. Ook in Nederland is Kian Soltani geen onbekende meer. Hij was artist in residence bij het Residentie Orkest, trad op tijdens de Cello Biënnale en debuteerde in Het Concertgebouw in de serie Rising Stars.

Markus Poschner

De Duitse dirigent Markus Poschner leerde het vak aan de Hochschule für Musik und Theater München bij Hermann Michael. Hij was enkele jaren orkestleider van de Komische Oper Berlin en van 2007 tot 2017 chef-dirigent van de Bremer Philharmoniker. Momenteel is hij chef van het Orchestra della Svizzera Italiana, waarmee hij een eigenzinnige en unieke opname maakte van de symfonieën van Brahms. Die werd onderscheiden met de International Classical Music Award. Maar ook als vaste leider van het Bruckner Orchester Linz geniet hij grote bekendheid. Naast zijn vaste verbintenissen dirigeert Markus Poschner als gastdirigent bij de Staatskapelle Dresden, het Sinfonieorchester Berlin en het Orchestre National de France. Ook leidde hij regelmatig operaproducties bij onder meer de Staatsoper Berlin, de Oper Frankfurt en het Opernhaus Zürich.

Concertstream in Concertgebouw van Nederlands Philharmonisch Orkest

  • Dubbelconcert van Brahms door Kian Soltani en Emmanuel Tjeknovarian.
    Donderdag 29 april 2021, 20.30 uur.
    Vanuit Het Concertgebouw Amsterdam. Kaarten à € 10 (één persoon) of € 15 (twee of meer personen) verkrijgbaar op orkest.nl
Facebook
Twitter

Laatste artikelen