KREISLER

Recensie KREISLER – Composities en Arrangementen

KREISLER
Composities en Arrangementen
Ruggiero Ricci, Fritz Kreisler, Jascha Heifetz, David Oistrakh, Christian Ferras, Shlomo Mintz, Gidon Kremer en Anne-Sophie Mutter (viool)
DG 4779942 (2) • ADD/DDD-2.11’
Vijftig jaar geleden, in 1962, overleed Fritz Kreisler. Aanleiding voor DG om op twee cd’s een ruime selectie aan te bieden van topviolisten die Kreisler spelen. Van Kreisler zelf tot en met Anne-Sophie Mutter. De charme van de stukken van Kreisler is tijdloos. Melodieën die zich onwrikbaar in het geheugen hebben genesteld, veelal omgeven met adembenemende virtuoze capriolen. Echt materiaal waarmee een topviolist zich kan bewijzen, vaak de ideale toegift om een serieus recital te besluiten met iets luchtigs, verleidelijks en een portie vuurwerk. Het publiek heeft nog eenmaal de kans om te klappen en te juichen om dan, met een glimlach en na-neuriënd zijn weg te gaan. Alle favorieten passeren de revue, een aantal – te raden – meer dan eens. Alle violisten op deze cd’s zijn goed in Kreisler, Kreisler zelf is een klasse apart. Van Ruggiero Ricci verschijnen 14 Kreislerstukken hier voor het eerst op cd. Afwisselend verbluffend en ontroerend zijn de bijdragen van Oistrakh, Ferras, Mintz, Kremer en Mutter. Voor Kreislerfans en liefhebbers van superieur vioolspel.

Paul Herruer

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen