LALANDE

Recensie LALANDE – Grands Motets

LALANDE
Grands Motets
Les Pages & les Chantres de musique baroque de Versailles o.l.v. Olivier Schneebeli m.m.v. Collegium Marianum, Chantal Santon-Jeffery (sopraan), Reinoud Van Mechelen (countertenor), François Joron (tenor), Lisandro Abadie (bas)
Glossa GCD 924301 • DDD-79’
Waardering: 8

Michel-Richard de Lalande (1657-1726) was niet alleen een begaafd organist, maar vooral ook enkele decennia de muzikale leider van het hoforkest van Lodewijk de Veertiende. En daarnaast een productieve componist: in zijn nalatenschap zijn maar liefst 77 ‘grands motets’ te vinden, ambitieuze zettingen met Latijnse religieuze teksten. Drie daarvan horen we hier, uitgevoerd door les Chantres de musique baroque de Versailles, versterkt met Les Pages (een kinderkoor), begeleid door het vaardige Tsjechische barok­orkest Collegium Marianum, en met vier vocale solisten, onder leiding van koordirigent Olivier Schneebeli. De live-opname (juli 2017) is gemaakt in de koninklijke kapel van het paleis van Versailles, de gedroomde locatie natuurlijk voor muziek van deze componist, geen grote naam in de muziekgeschiedenis maar wel een vakman. Mooie elegante muziek, hier en daar zelfs te associëren met Händel, al valt te betwijfelen of Lalande kennis had van diens bestaan. De registratie is vlekkeloos, je hoort zelfs niets van het aanwezige publiek.
René de Cocq

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen