LANG

Recensie LANG – Writing on water

LANG
Writing on water
London Sinfonietta o.l.v. Jurjen Hempel, Crash Ensemble & Alarm Will Sound o.l.v. Alan Pierson, Real Quiet, FLUX quartet, Logan Cole
Cantaloupe Music CA 21139 • DDD-64’
Waardering: 8

David Lang schreef Writing on Water op aanvraag van Lloyds of London voor de viering van de tweehonderdste sterfdag van de grootste marine- en oorlogsheld van Groot-Brittannië Lord Nelson. Nelson stierf tijdens de slag bij Trafalgar, de slag die de heerschappij over de zeeën van de Royal British Navy voor decennia zou veiligstellen. Saillant detail: vlak voor Nelson zijn laatste adem uitblies, kon hij nog kenbaar maken dat hij geen zeemansgraf wenste. Om het lichaam te conserveren tijdens de weken op zee die nog restten, werd het in een vat met rum gelegd: cheers! De muziek onder het libretto van Peter Greenaway is opzwepend en doet mij ook denken aan het eerste deel van De Materie van Louis Andriessen, een stuk dat misschien niet geheel toevallig scheepsbouw in de Gouden Eeuw als onderwerp heeft. Tussen de negen verzen door klinken verschillende intermezzo’s met onder andere elektrische gitaar die iets gemakkelijker in het gehoor liggen. Het hoogtepunt van de cd is wat mij betreft de Forced March, wat voor een groot deel te danken is aan de smetteloze uitvoering van het Crash Ensemble. Deze groep musici maakt zijn reputatie als het leidende hedendaagse muziekensemble van Ierland meer dan waar.
Maartje Valk

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen