Stile Antico is een van de ensembles die optreden op Laus Polyphonia 2022.
Stile Antico. Foto: Marco Borggreve

Laus Polyphoniae 2022: contrapunt van het leven

De contrapuntische rijkdom met stemmen en instrumenten is van 19 tot en met 28 augustus 2022 in Antwerpen te ontdekken. ‘Contrapunt van het leven’ is het centrale thema van Laus Polyphoniae 2022. Het begrip contrapunt is immers nauw verbonden met de muziek van de middeleeuwen en de renaissance. Ensembles uit binnen- en buitenland zijn tijdens dit zomerfestival van AMUZ aan het werk te zien en te horen.

Contrapunt was in de middeleeuwen en renaissance veelvuldig te horen bij bijzondere gebeurtenissen en in het dagelijkse leven. Een korte omschrijving van het begrip zou als volgt kunnen luiden: het verweven van verschillende melodieën tot een klinkend geheel. Door de eeuwen heen ontstond er een grote variatie aan stijlen in alle genres van de muziek dankzij muzikanten en componisten die enorm creatief te werk gingen. Die polyfone rijkdom kunnen de bezoekers van Laus Polyphoniae 2022 deze zomer ontdekken in AMUZ en op historische locaties in de Antwerpse binnenstad. Van driestemmige Franse chansons tot vierstemmige Italiaanse madrigalen of twaalfstemmige religieuze composities.

Inspirerende universaliteit

Het Tiburtina Ensemble en fotografe Lieve Blancquaert belichten in het opdrachtwerk Zie een vrouw, waarbij muziek, beeld en woord verenigd worden, enkele cruciale momenten uit een vrouwenleven. Het ensemble vult de foto’s van Blancquaert aan met muziek over en uit het dagelijkse en het verheven leven. Even universeel als de scharniermomenten in een (vrouwen)leven is het gevoel ontheemd te zijn, dat vluchtelingen van alle tijden raakt. Het vormt een inspiratiebron voor Stile Antico. Het Britse ensemble brengt de verbeeldingsrijke en krachtige muziek ten gehore van katholieke, Engelse componisten die onder de heerschappij van Queen Elizabeth I hun thuisland ontvluchtten uit angst voor vervolging omwille van hun geloof.

Onder dezelfde hemel

Het uitgangspunt van Sous un même ciel is de even logische als wonderbaarlijke vaststelling dat we allemaal onder dezelfde hemel geboren zijn. Anna Danilevskaia verdiept zich, bij haar zoektocht naar de link tussen een verdwenen en de huidige cultuur, in fresco’s en middeleeuwse schilderijen die bijbelse scènes met musicerende engelen tonen. Het Sollazzo Ensemble brengt die vergeten wereld terug tot leven en verkent zo honderden jaren Europees muzikaal repertoire.

Kijk voor het volledige programma en voor tickets op de website van AMUZ.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen