Josquin des Prez staat centraal op Laus Polyphoniae
Ratas del Viejo Mundo. Foto: Christoff Buschots

Laus Polyphoniae werpt nieuw licht op grootmeester der polyfonisten

Vijfhonderd jaar na zijn sterfdatum staat Josquin des Prez centraal op Laus Polyphoniae, het zomerfestival van AMUZ (Festival van Vlaanderen – Antwerpen). Van 20 tot en met 29 augustus 2021 ontdekken festivalbezoekers zijn veelzijdig oeuvre in de Antwerpse concertzaal AMUZ. Of thuis via livestream.

Josquin des Prez wordt weleens de Bach van de late middeleeuwen en de vroegrenaissance genoemd. In de zestiende eeuw zette hij met zijn compositorisch talent en de welluidende klank van zijn composities de toon onder de Franco-Vlaamse polyfonisten. Vijfhonderd jaar na zijn dood werpt Laus Polyphoniae 2021 een nieuw licht op het oeuvre van de componist. Want naarmate diens roem groeide, werden steeds meer composities ten onrechte aan hem toegeschreven. Tijdens het zomerfestival van AMUZ zijn alleen muziekstukken te horen waarvan met zekerheid is aangetoond dat Josquin des Prez ze gecomponeerd heeft.

Josquin des Prez op hybride festival

Naast een reeks liveconcerten, gespeeld door ensembles uit de Lage Landen, staat ook een reeks virtuele docu-concerten op het programma. De docu-concerten richten zich op twaalf missen die 100% zeker van Josquin des Prez zijn. In ieder docu-concert is een nieuwe integrale opname van elke mis te horen en wordt duiding gegeven bij elk van de twaalf meesterwerken. De liveconcerten worden gespeeld door Huelgas Ensemble, Cappella Pratensis, Utopia, Vox Luminis, Ratas del viejo Mundo en het Pluto-ensemble. Voor de muziekliefhebbers die het festival niet ter plaatse in AMUZ kunnen volgen, is er een gratis livestream voorzien. Nieuw dit jaar zijn de concertpodia in York, Boston en Tokio. Deze drie internationale concerten zijn eveneens online te volgen.

Meer informatie en het volledige programma vindt u hier.

5/5 - (1 stemmen)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen