LISZT

Recensie LISZT – Music for Violin and Piano (Duo Sonata, Epithalam, Die Drei Zigeuner, Elegie 1&2, Valse Impromptu, Grand Duo Concertant)

LISZT
Music for Violin and Piano (Duo Sonata, Epithalam, Die Drei Zigeuner, Elegie 1&2, Valse Impromptu, Grand Duo Concertant)
Voytek Proniewicz (viool), Wojciech Waleczek (piano)
Naxos 8.573145 • DDD-70’
Uitvoering **** | Registratie ****

Franz Liszt is bekend, maar veel van zijn muziek nog niet. De Duo Sonata en Grand duo concertant zijn geschreven kort na 1830 en spelen in op de toenmalige populariteit van acrobatische variaties over een klassiek stramien. De viool aarzelt tussen virtuositeit en lyriek en de pianist is vooral begeleider. De elegieën zijn arrangementen van late, ingetogen stukken voor pianosolo waarin de violist dezelfde voorzichtige houding aanneemt als in de celloversie van deze stukken. Van de twee gezichten die de violist moet opzetten komt het virtuoze beter uit de verf. En de pianist is meer kundig dan uit op een persoonlijk betoog. De aandacht gaat daardoor nog meer uit naar dit repertoire dat men helaas zelden hoort. De virtuoos Liszt slaagt erin een instrument, geknipt voor de acrobatiek, onvirtuoos sierlijk en daarmee boeiend te laten klinken.
Emanuel Overbeeke

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen