Lucas en Arthur Jussen kondigen hun nieuw album aan: Dutch Masters
De broers Jussen kondigen hun nieuw album aan: Dutch Masters

Lucas en Arthur Jussen brengen ode aan Nederlandse componisten

Lucas en Arthur Jussen hebben de komst van hun nieuwe studioalbum Dutch Masters aangekondigd. Het album, dat op 29 april 2022 verschijnt, is een ode aan Nederlandse componisten en aan pianist en leraar Ton Hartsuiker, die de broers Jussen van jongs af aan op het spoor van de moderne Nederlandse muziek zette.

“Iedereen kent de namen Bach, Mozart of Beethoven wel, maar we hebben ook genoeg minder bekende componisten van eigen bodem die heel veel moois hebben voortgebracht”, vertellen Lucas en Arthur Jussen. Voor hun nieuwe album, dat volledig in het teken van Nederlandse componisten staat, maakten de broers een selectie van pianostukken voor twee piano’s en piano quatre-mains uit de twintigste en eenentwintigste eeuw van de Nederlandse componisten Louis Andriessen, Leo Smit, Willem Pijper, Jan Wisse en Hans Henkemans. Dutch Masters beslaat zo negentig jaar Nederlandse muziek: een relatief korte periode, die zich kenmerkt door veel verscheidenheid. “Wij kennen hier geen klassieke traditie”, zegt Lucas. “En misschien was dat wel een zegening want de afgelopen eeuw bruiste van de scheppingsdrift. Nederlandse componisten vonden zichzelf opnieuw uit.”

Moderne Nederlandse muziek

Met hun nieuwe studioalbum brengen de broers Jussen niet alleen een ode aan Nederlandse meestercomponisten, maar ook aan pianist en leraar, Ton Hartstuiker. Hij was als radiomaker en als directeur van de conservatoria van Utrecht en Amsterdam een pleitbezorger van eigentijdse componisten. De broers volgden jarenlang pianolessen bij hem thuis. “Met zijn enthousiasme zette Ton ons al vanaf onze kinderjaren op het spoor van moderne Nederlandse muziek. Door hem verdiepten we ons met dezelfde fascinatie in Pijper, Wisse en Andriessen als onze leeftijdsgenoten in het verzamelen van Pokémon-kaarten”, vertelt Lucas. “Hij leerde ons dat een sonatine van Willem Pijper net zoveel schoonheid kon bieden als een Chopin-nocturne”, voegt Arthur toe. “Wij maakten daardoor in onze jeugd geen onderscheid tussen Bach en Van Baaren of Mozart en Andriessen. We hopen dat we – zoals Ton Hartsuiker bij ons deed – onze luisteraars ook kunnen inspireren en deze misschien onbekende klankwereld met een open hart en geest tegemoet te treden.”

Werk voor de eeuwigheid

Joey Roukens, ook ooit leerling van Hartsuiker, componeerde speciaal voor Lucas en Arthur Jussen het Concert voor Twee Piano’s ‘In Unison’. De broers namen het concert op met het Radio Filharmonisch Orkest, waarin hun vader Paul Jussen paukenist is. “Roukens verdiept zich in allerlei muzikale tradities die je in dit concert terug hoort: klassiek, techno, jazz en film. Het concert is mooi, energiek, goed, vernieuwend maar herkenbaar, voor jong en oud, voor kenners en nieuwkomers. Voor ons gevoel is In Unison een werk voor de eeuwigheid”, zeggen de pianisten over de compositie. Het eerste deel van dit pianoconcert is vanaf nu te beluisteren op Spotify.

Dialoog tussen piano’s

Op het album staat nog een werk dat speciaal voor de pianobroers geschreven werd: Together (2013) van Theo Loevendie. “Zoals de titel suggereert, is Together een voortdurende dialoog tussen beide piano’s. Wie volgt wie? Hoe reageren we op elkaar? Het moet aanvoelen als improvisatie. Wanneer dat lukt, spat de muziek uit de piano’s.” Het album Dutch Masters bevat zowel van deze twee composities, als die van Jan Wisse en Hans Henkemans de world première recording.

Dutch Masters

CD 1

  • Willem Pijper (1894-1947) – Sonata for 2 pianos (1935)
  • Louis Andriessen (1939-2021) – Séries (1958) For 2 pianos
  • Leo Smit (1900-1943) – Divertimento (1942) For piano 4-hands
  • Theo Loevendie (1930-) – Together (2013) For 2 pianos – World Premiere Recording
  • Jan Wisse (1921-2008) – Cristalli (1959) For 2 pianos – World Premiere Recording
  • Hans Henkemans (1913-1995) – Quatre-mains For piano 4-hands – World Premiere Recording

CD 2

  • Joey Roukens (1982-) – ‘In Unison’ Concerto for 2 pianos (2018) – World Premiere Recording
    Netherlands Radio Philharmonic Orchestra onder leiding van Karina Canellakis
4.7/5 - (6 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen