George Maduro
George Maduro

Maduro in Amare

De muziektheaterproductie Maduro vertelt het levensverhaal van verzetsheld George Maduro. In de titelrol schittert Alexander de Jong naast meer dan honderd zangers en de musici van het Residentie Orkest. De voorstelling is van 1 tot en met 7 september 2022 te beleven in het Haagse theater Amare.

Het verhaal van George Maduro en zijn jeugdliefde Hedda doet denken aan dat van Romeo en Julia. Hun liefde mag niet zijn. Hoewel hun families – de ene Sefardisch-joods, de ander protestants – hun relatie afkeuren, zet het stel door. Maar dan begint de oorlog. Onder leiding van huzaar Maduro wordt een strategisch gelegen villa op de Duitsers heroverd. Postuum zal Maduro daarvoor de militaire Willems-Orde krijgen. Na de capitulatie sluit hij zich aan bij het studentenverzet. Zodra hij vrijkomt uit het Oranjehotel, waar hij gevangen werd gezet, probeert hij Nederland te ontvluchten. Tevergeefs, opnieuw wordt Maduro opgepakt en opgesloten, deze keer in Saarbrücken. Na twee ontsnappingspogingen wordt hij overgebracht naar het concentratiekamp Dachau, waar hij vlak voor de bevrijding van het kamp in 1945 op 28-jarige leeftijd overlijdt.

Madurodam

Maduro’s verboden liefde, heldendom en tragische dood. Het komt allemaal aan bod in de groots opgezette productie Maduro. Het verhaal over het ontstaan van Madurodam, het monument waarmee de oorlogsheld tot op de dag van vandaag herdacht wordt, zit verweven in de voorstelling waarvoor Amare en het Residentie Orkest samenwerken met Kwekers in de kunst, De Dutch Don’t Dance Division en jeugdtheaterschool Rabarber. Madurodam, de miniatuurstad met beroemde Nederlandse gebouwen en projecten, was een idee van Bep Boon van der Starp. Haar aanvankelijke plan is om met het entreegeld studenten te steunen die aan tuberculose lijden, maar het plan is niet van de ene op de andere dag te realiseren. Ze moet opboksen tegen sceptische mannen en vele problemen overwinnen. Uiteindelijk lijkt haar idee door gebrek aan geld te mislukken. Net dan verschijnen Maduro’s (rijke) ouders, die een monument voor hun zoon wensen, ten tonele.

Maduro, een grote productie

De groots opgezette muziektheaterproductie Maduro wordt geregisseerd door Jeroen Lopes Cardoza. Het libretto is van de hand van Pieter van de Waterbeemd. De muziek van componist Bob Zimmerman wordt tot leven gebracht door het Residentie orkest en theaterkoor Dario Fo van Kwekers in de kunst onder de muzikale leiding van Rick Schoonbeek. De dansers van De Dutch Don’t Dance Division zorgen mee voor het visuele aspect van de voorstelling en ook de jongeren van jeugdtheaterschool Rabarber hebben een rol in de productie. De hoofdrollen zijn voor Alexander de Jong (George Maduro), Doris Baaten (Bep Boon van der Starp), Marlies Ruijgrok (Hedda de Haset Möller), Frank Dolphin Wong (vader Jossy Maduro), Herma van Piekeren (moeder Beca Maduro), Max Bruins (Anton, de broer van Hedda en een vriend van Maduro) en Joris van de Waterbeemd (onbekende soldaat).

Klik hier voor meer informatie en kaartverkoop. In de video hieronder ziet u hoe de voorstelling tot stand komt.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen