MARTINŮ

Recensie MARTINŮ – Rhapsody-Concerto, 3 madrigalen; Duo nr.2; Altvioolsonate

MARTINŮ
Rhapsody-Concerto, 3 madrigalen; Duo nr.2; Altvioolsonate
Maxim Rysanov (altviool), Alexander Sitkovetsky (viool), Karya Apekisheva (piano), BBC Symphony Orchestra o.l.v. Jirí Belohlávek
BIS 2030 • SACD-68’
Uitvoering **** | Registratie ****

Misschien is het juist de ontmoedigende uitgestrektheid van Martinu’s oeuvre (400 werken) waardoor hij zo weinig te horen is. En dat terwijl hij toch een van de grote Tsjechische 20-eeuwse componisten naast Janácek is. Hij heeft de onterechte reputatie van een veelschrijver van overwegend speelse, motorische muziek die op de automatische piloot is geschreven. Luister dan eens naar deze cd: het lyrische, diepzinnige altvioolconcert in twee delen uit 1952 zal u op betere gedachten brengen. Een origineel werk waarin Martinuů optimaal gebruik maakt van de sonore mogelijkheden van de vaak wat onderschatte altviool, in combinatie met een geraffineerde orkestpartij. Rysanov en Jirí Belohlávek vormen een ideale combinatie, ook qua balans in de opname. In de beide driedelige Duo’s uit 1947 en 1950 (het eerste heet Drie Madrigalen) verbaast de rijke afwisseling in klank en expressie bij slechts twee instrumenten. Rysanov wordt hier gesecondeerd door Sitkovetsky, een gelukkig partnerschap. Tenslotte schuift in de tweedelige altvioolsonate (1955) de pianiste Katya Apekisheva aan, die mij tegenvalt. Ligt het aan haar nadrukkelijk pedaalgebruik of aan de akoestiek? Jammer, want verder is deze cd het beste pleidooi voor zowel de altviool als voor Martinu dat men zich kan wensen.
Gerard Scheltens

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen