MESSAGER

Recensie MESSAGER – Les p’tites Michu

MESSAGER
Les p’tites Michu
Violette Polchi (mezzosopraan), Anne-Aurore Cochet (sopraan), Philippe Estèphe (bariton) e.a., Orchestre National des Pays de la Loire, Choeur d’Angers Nantes Opéra o.l.v. Pierre Dumoussaud
Palazzetto Bru Zane BZ 1034 • DDD-1.43’ (2 cd’s)
Waardering: 9

Alleen al voor de verpakking zou je tot aankoop overgaan. Een snoeproze boekje, prachtig ingebonden in een harde kaft met daarin het libretto en wat aanvullend commentaar op stevig, crème-wit papier. Op de voorkant prijken twee badeendjes. Dat is nog eens wat anders dan het zoveelste (bij voorbaat gebarsten) plastic doosje. Bij Les p’tites Michu worden we getrakteerd op een operette, een opera buffo met verkwikkend karakter. De cast verstaat zijn vak en brengt de muziek op een geloofwaardige wijze. André Messager leverde hiermee eind negentiende eeuw een kaskraker af die zijn gelijke niet kende. In Parijs kwam het stuk honderden malen op de planken. Maar Messager oogstte ook successen op Broadway. De opera toerde vervolgens ook nog eens de hele Verenigde Staten af. Wie Les p’tites Michu beluistert begrijpt helemaal waarom. Veel melodieën liggen ‘makkelijk op de lippen’. Dat was rond 1900 zo. Maar dat is nu niet anders– getuige het enthousiasme van mijn vier- en vijf-jarige kinderen over deze muziek. Een mooi voorbeeld van zo’n meezinger is Elles sont ravissantes. De titel laat aan duidelijkheid niets te wensen over. De knappe, jonge militair (Philippe Estèphe klinkt zoals van een operette-hunk verwacht mag worden) bezingt de twee zusjes die, zo blijkt later, geen zusjes zijn. Of dan het trio Michu! Michu Michu! Knappe jongen die de verlokking tot meeneuriën, of erger, meefluiten weet te weerstaan.
Quirijn Bongaerts

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen