MONTEVERDI

Recensie MONTEVERDI – Il ritorno d’Ulisse in patria

MONTEVERDI
Il ritorno d’Ulisse in patria
Furio Zanasi (Ulisse), Lucile Richardot (Penelope), Krystian Adam (Telemaco) e.a., Monteverdi Choir, English Baroque Soloists o.l.v. John Eliot Gardiner
Soli Deo Gloria SDG730 • DDD-3.05’ (3 cd’s)
Waardering: 10

John Eliot Gardiner koesterde al sinds zijn 21ste de wens om Claudio Monteverdi’s opera Il ritorno d’Ulisse in patria te dirigeren. Ruim vijftig jaar later bracht hij dit indrukwekkende meesterwerk op de planken. Deze live-opname werd gemaakt in het Poolse Wrocław in september 2017, ter afsluiting van een grootse tournee met 33 voorstellingen in acht verschillende landen. De opera werd concertant uitgevoerd – wel geacteerd, maar zonder exuberante decors en kostuums. Bovendien met het orkest op de bühne in plaats van in de bak, zodat het publiek een kijkje kreeg in de machinekamer van het drama. Dat waren bewuste keuzes: Gardiner en zijn cast wilden naast de doorgewinterde operaliefhebber ook een breder en jonger publiek aanspreken, door in slankere maar levendige vorm de opzwepende kracht van Monteverdi’s muziek over te brengen. Als cd-beluisteraar mis je weliswaar de visuele interactie tussen zangers en instrumentalisten, maar Gardiners intieme en expressieve aanpak werkt ook heel goed op cd. De continuo-groep is uitgebreid met lira da gamba, zinken en blokfluiten en fonkelt in de recitatieven; het orkest speelt op de toppen van zijn kunnen. De flinke batterij solisten moet het niet zozeer hebben van naamsbekendheid als wel van goede zangkwaliteiten en glasheldere Italiaanse dictie, die ook op het conto van taalcoach Matteo Dalle Fratte mag worden geschreven. De set is uitgegeven in luxe hardcover met een minutieuze toelichting op het werk en een uitgebreide inleiding door Gardiner zelf. Een waardiger eerbetoon aan zijn 450ste verjaardag dan deze pure, kleurrijke en dynamische opname had Monteverdi zich nauwelijks kunnen wensen.
Marnix Bilderbeek

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen