Mozart y Mambo: voetjes van de vloer bij Sarah Willis en haar Havanese vrienden

“Ik ben er honderd procent zeker van dat we de toeschouwers in het Concertgebouw aan het dansen krijgen. Ook de meest stijve.” Was getekend: Sarah Willis. De hoorniste en het Havana Lyceum Orchestra schotelen het publiek in Amsterdam komende zondag de opzwepende show Mozart y Mambo voor.  

Dit is een artikel uit Luister 773 

Dansen is het leven en het leven bestaat uit dans. Noem het de wet van Cuba. Willis legt uit: “Cubanen dansen overal. Op het werk, op straat, met hun vrienden, of als ze in de rij staan voor eten. Ik houd ervan. De salsa beheerste ik al, door mijn Cubaanse tijd leerde ik ook de rumba, de chachacha en de mambo. Je kunt Cubaanse muziek pas echt begrijpen als je het voelt in je lichaam. En dát proberen we over te brengen in het Concertgebouw.”

Mozart y Mambo

Sinds Willis’ eerste bezoek aan Havana in 2017 is er veel gebeurd. Willis, bespeler van de Franse hoorn en lid van de Berliner Philharmoniker, nam een album op met het Havana Lyceum Orchestra. De combinatie van muziek van Mozart en Cubaanse ritmes werkte aanstekelijk. Mozart y Mambo, uitgekomen in 2020, werd een eclatant succes. Getuige ook de monsterhit Rondo alla Mambo. Die clip is door miljoen mensen bekeken. Het nummer scoorde op zowel de klassieke als de latin hitlijsten. “We kregen er zulke positieve reacties op dat we er een vervolg aan hebben gegeven”, vertelt Willis.

Versterking uit Berlijn

Er kwam een tweede album: Mozart y Mambo – Cuban Dances. Dat werd ook met gejuich onthaald. Nu wordt de trilogie voltooid met de cd Mozart y Mambo – La Bella Cubana. Deze komt in september uit. Willis: “We hebben alle vier de hoornconcerten van Mozart op één album gezet. Niemand deed dat eerder. Ook bijzonder is dat drie collega-blazers van de Berliner Philharmoniker meespelen in de Sinfonia Concertante die op de cd staat. Ze zijn voor de opnames naar Cuba gereisd. In coronatijd. Eén groot drama. Maar het is goed gekomen.” Het is meteen ook het ‘bitterzoete einde’ van het project, laat Willis weten. “Met de 48 leden van het Havana Lyceum Orchestra heb ik er een nieuwe familie bijgekregen. We hebben samen getoerd, gelachen, muziek opgenomen, gedanst. Ons project stopt, maar ik kan me een leven zonder de mensen van Havana niet meer voorstellen.”

Ze richt een speciaal woord van dank tot José Antonio Méndez Padrón, dirigent van het Orchestra. “Iedereen noemt hem Pepito. Mijn maatje en salsapartner”, zegt Willis. Er wachten haar en het orkest nog optredens in Salzburg en Duitsland en mogelijk tournees door Azië en Zuid-Amerika. Willis vestigt nog even de aandacht op de door haar opgerichte academie voor jonge Cubaanse muzikanten. Ze zet zich ook in voor betere instrumenten op het eiland. “Het is nodig, Cubaanse muzikanten hebben het economisch zwaar. Daarom hebben we een donatiefonds in het leven geroepen. Giften zijn welkom, ook uit Nederland.”

Strauss aan de samba

In Amsterdam spelen Willis en het Havana Lyceum Orchestra materiaal van de eerste twee albums. Het publiek krijgt tevens een voorproefje van album drie. “We sluiten het concert af met een verrassing”, belooft de hoorniste. Mozart en mambo? Een gewaagde twist. Maar het is Willis niet snel te gek. “Wat nu? Misschien Strauss aan de samba”, grijnst ze. “Als de lezers van Luister ideeën hebben, kom maar op. Ik sta open voor suggesties.”

Sarah Willis en het Havana Lyceum Orchestra o.l.v. José Antonio Méndez Padrón, zondag 6 augustus, Het Concertgebouw, Amsterdam (20.00 uur). Tickets: zie hier

5/5 - (3 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen