MOZART

Recensie MOZART – Die Zauberflöte

MOZART
Die Zauberflöte
Franz-Josef Selig (Sarastro), Albina Shagimuratova (Königin der Nacht), Christiane Karg (Pamina), Klaus Florian Vogt (Tamino), Rolando Villazón (Papageno) e.a., Rias Kammerchor, Chamber Orchestra of Europe o.l.v. Yannick Nézet-Séguin
Deutsche Grammophon DGG 483 6400 • DDD-134’ (2 cd’s)
Waardering: 7

Deze opname maakt deel uit van de Mozart-cyclus opgezet door het festival van Baden-Baden in samenwerking met Deutsche Grammophon, onder de muzikale leiding van Yannick Nézet-Séguin en met de medewerking van tenor Rolando Villazón. De oorspronkelijke bedoeling was dat Villazón alle tenorpartijen in deze Mozart-cyclus zou vertolken. Dat deed hij tot hiertoe met erg wisselend resultaat en nu presenteert hij zich als bariton en vertolkt Papageno in plaats van Tamino. De rol van de sympathieke vogelvanger vraagt echter meer dan een baritonstem en vooral in de eerder voorzichtig gesproken dialogen schiet Villazón te kort terwijl zijn vrij kleurloos stemtimbre evenmin kan bekoren. De partij van Tamino is hier voor Klaus Florian Vogt die zowel vocaal als in de dialogen een lichte, soms bijna kinderlijke, stem laat horen en samen met de frisse Pamina van Christiane Karg een erg geloofwaardig jong en onbevangen paar vormt. Albina Shagimuratova’s Koningin van de Nacht klinkt soms wat schril en de coloraturen kunnen zuiverder. Franz-Josef Selig geeft Sarastro adel en warme, lage tonen. Regula Mühlemann is een pittige Papagena, Paul Schweinester een eerder zwakke Monostatos en Tareq Nazmi een degelijke Sprecher. Goede beurten van de vertolkers van de kleinere partijen en het koor. Het prima Chamber Orchestra of Europe speelt met veel elan onder de vinnige leiding van Yannick Nézet-Séguin die soms verrast met erg vlugge tempi en onverwachte opties. Alles samen niet bepaald een aanwinst in de rijke discografie van deze opera.
Ella Botter

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen