MOZART

Recensie MOZART – Mass in C Minor

MOZART
Mass in C Minor
Ana Maria Labin en Ambroisine Bré (sopraan), Stanislas de Barbeyrac (tenor), Norman Patzke (bas), Les Musiciens du Louvre o.l.v. Marc Minkowski
Pentatone Music PTC 5186 812 • DDD-48’
Waardering: 6

Wolfgang Amadeus Mozarts grandioze Mis in c klein, KV 427 kwam helaas onvoltooid het verleden uit. Desalniettemin maakten velen er grandioze opnamen van, met dank aan H.C. Robbins Landon en Helmut Eder, die elk een volledigere versie maakten. Minkowski koos de mis van de laatste. Het resultaat is niet grandioos. Af en toe klinkt de grootsheid van het stuk door, niet in de laatste plaats dankzij de solisten, die bijvoorbeeld een prachtig trio neerzetten in ‘Quoniam’. Ze buitelen over elkaar heen in de speelse partijen, zingen heerlijke melisma’s en laten een duidelijke uitspraak horen. Vooral de dames kleuren goed bij elkaar. Het koor klinkt uniform en stevig, zoals in het ‘Kyrie’. Daarin komen vooral stillere passages prachtig tot hun recht. Daar komt er meer ruimte in het ingewikkelde bouwwerk en de helderheid die dat schept geeft kippenvel. De rest van het ‘Kyrie’ komt wat log over, vooral de tuttistukken. Af en toe lijken zangers en orkest uit elkaar te lopen qua tempo, iets wat ook in andere delen naar voren komt. Jammer, want zo’n rommelig waas kan dit stuk niet gebruiken. Een lager tempo had misschien meer overzicht gegeven.
Didi de Pooter

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen