MOZART

Recensie MOZART – Messe C-Moll KV 427

MOZART
Messe C-Moll KV 427
Christina Landshamer (sopraan), Anke Vondung (mezzosopraan), Steve Davislim (tenor), Tobias Berndt (bariton), Chor des Bayerischen Rundfunks, Akademie für Alte Musik Berlin o.l.v. Howard Arman
BR Klassik 900917 • DDD-51’ • Inleiding met muziekvoorbeelden 73’
Waardering: 8

De Mis in c klein die Wolfgang Amadeus Mozart in 1783 begon en nooit voltooide stelt ons voor een verbijsterend raadsel. Hoe is het mogelijk dat een werk dat de potentie heeft om de Hohe Messe van Bach naar de kroon te steken door zijn maker opzij wordt gelegd? Deze uitgave van de Bayerische Rundfunk toont aan dat de Duitse publieke omroep zijn verantwoordelijkheid neemt wanneer het erom gaat de uitvoerende capaciteit educatief in te zetten. De uitvoering van de mis door het koor van de Bayerische Rundfunk onder chef-dirigent Howard Arman en de Akademie für Alte Musik (Akamus) maakt gebruik van de versie die de Nederlandse musicoloog Clemens Kemme onlangs realiseerde. Het bijzondere van deze cd-uitgave ligt in de toevoeging van een tweede schijf, waarop in hoorspelvorm ingegaan wordt op de geschiedenis van de mis, met als waardevol extra een overvloed aan muziekvoorbeelden die speciaal voor de gelegenheid werden opgenomen. Daarin ligt dan tevens de beperking van deze dubbel-cd, die uiteraard gemaakt is voor een Duitssprekend publiek. Voor degene die de Duitse taal niet machtig is biedt de uitvoering van de mis, ondanks het aandeel van Clemens Kemme, geen opvallende nieuwe inzichten.
Siebe Riedstra

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €67,55 in plaats van €115,50!

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer.