MOZART

Recensie MOZART – The Mozart Album (Pianoconcerten nr.24 in c, nr.17 in G; Pianosonates nr.5 in G, nr.4 in Es, nr.8 in a)

MOZART
The Mozart Album (Pianoconcerten nr.24 in c, nr.17 in G; Pianosonates nr.5 in G, nr.4 in Es, nr.8 in a)
Lang Lang (piano), Wiener Philharmoniker o.l.v. Nikolaus Harnoncourt
Sony 88843082522 (2) • DDD-2.02’
Uitvoering **** | Registratie ****

Een verrassende combinatie: een van de populairste pianisten van onze tijd met de eminence grise van de oude muziek. Een van de cd’s van dit Mozart- album is gewijd aan twee pianoconcerten, opgenomen in de Musikverein in Wenen. In het cd-boekje legt Harnoncourt verband tussen de concerten en Mozarts opera’s en Lang Lang laat merken hoeveel hij geleerd heeft van deze inzichten van het 84-jarige icoon. Merkwaardig is dat de vaak wat frivole en oppervlakkige pianist zo gretig naar Harnoncourt heeft geluisterd dat hij deze keer een heilige ernst lijkt uit te stralen. Vooral in het serieuze KV491 is dat het geval, zonder dat Lang de diepten bereikt van dit concert. Veel meer vreugde biedt zijn opvatting van KV453, waarin pianist en dirigent het summum van speelplezier bereiken. Zijn hoogste troeven speelt hij uit in de verbluffende cadensen. Dat belooft wat voor de tweede cd (live-opnamen voor wildenthousiast publiek), waarop we Lang solo aan het werk horen in een aantal sonates. Hier is Lang Lang de geliefde pianist zoals we hem kennen: virtuoos, effectvol, briljant. Hij sleept je mee, om na afloop tot het besef te komen dat je toch nog net niet alle kanten van het veelzinnige wonder van Mozart hebt gezien.
Gerard Scheltens

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €67,55 in plaats van €115,50!

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 20 april geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!