Lucas & Arthur Jussen in Het Concertgebouw. Foto: Eduardus Lee.
Lucas & Arthur Jussen in Het Concertgebouw. Foto: Eduardus Lee.

Najaarsprogrammering van Het Concertgebouw bekend

De ‘Eigen Programmering’ van Het Concertgebouw Amsterdam is bekend. Bij de programmering van de 81 klassieke concerten is uitgegaan van anderhalvemeterconcerten. Elk concert wordt twee keer zonder pauze opgevoerd en duurt een uur. In de Grote Zaal kunnen 425 bezoekers genieten van het concert, in de Kleine Zaal 115 bezoekers. De openbare kaartverkoop voor het najaar start op 1 juni. Seriehouders en vaste klanten van Het Concertgebouw hebben voorrang en kunnen vanaf 11 mei kaarten bestellen. We zetten de hoogtepunten uit de najaarsprogrammering voor u op een rijtje.

Pianorecitals in Het Concertgebouw

De serie ‘Grote Pianisten in de Grote Zaal’ maakt deel uit van de ‘Eigen Programmering’ van Het Concertgebouw en geeft een podium aan Denis Matsuev, Igor Levit en Maria João Pires. Daniel Ciobanu en Marie-Ange Nguci geven dit najaar het beste van zichzelf tijdens pianorecitals in de serie ‘Grote Pianisten in de Kleine Zaal’. Daarnaast wordt in oktober de gloednieuwe serie ‘Piano Nights’ met Iris Hond en Thomas Beijer voorgesteld. De populaire pianist Chilly Gonzales maakt met zijn programma ‘Solo Piano’ het piano-aanbod van Het Concertgebouw compleet.

Wereldtop in Amsterdam

Op 14 september luiden violiste Janine Jansen en Amsterdam Sinfonietta de herfst in met de Vier Jaargetijden van Vivaldi. Nederlandse orkesten zullen de Klassieke Meesterwerken brengen. Nieuw in deze concertreeks is het concert van het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van chef-dirigente Elim Chan. Het Concertgebouw verwelkomt ook dit najaar als vanouds de wereldtop van de kamermuziek, zoals het Quatuor Modigliani en het Jerusalem Quartet. Maar ook een nieuw pianotrio met celliste Harriet Krijgh maakt zijn opwachting in Amsterdam. Bariton Thomas Oliemans krijgt als ‘Spotlightartiest’ in Het Concertgebouw carte blanche.

Uitgestelde concerten eindelijk te horen

Heel wat concerten die vanwege de coronapandemie uitgesteld waren, worden in het najaar van 2021 gebracht. Zo brengt Asko|Schönberg voor het eerst The Living Mountain, opdrachtwerk van Thomas Larcher, de composer in residence van seizoen 2019/20. Andere uitgestelde concerten: de Beethovensonates door Nicolas Altstaedt en Alexander Lonquich, een liedrecital van Georg Nigl en concerten van de violistes Isabelle Faust en Rachel Podger.

Het Zondagochtend Concert

Voor het Zondagochtend Concert werkt Het Concertgebouw samen met AVROTROS. Net zoals afgelopen seizoen zal er elke zondag op NPO Radio 4 een liveconcert met of zonder publiek vanuit Het Concertgebouw te horen zijn. Op 5 september gaat het nieuwe seizoen van start met het Residentie Orkest, zijn nieuwe chef-dirigente Anja Bihlmaier en soliste Noa Wildschut. Andere solisten dit najaar zijn de pianisten Thomas Beijer en Hannes Minnaar en de organist Leo van Doeselaar.

Ook op het programma …

– Camerata RCO.
– Amsterdam Sinfonietta.
– Het Orkest van de Achttiende Eeuw.
– Het Jazz at Lincoln Center Orchestra met trompettist Wynton Marsalis.
– Het Swedish Radio Symphony Orchestra met bariton Christian Gerhaher.
– De Münchner Philharmoniker met chef-dirigent Valery Gergiev en pianist Igor Levit.
– Het Radio Filharmonisch Orkest met werken van de Nederlandse componisten Wagenaar en Diepenbrock.
– Prokofjevs historische cantate Alexander Njevski door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor.
– Voor de allerkleinsten: KleuterSinfonietta, Be Mozart, Sinterklaasconcert en babyconcerten in de Spiegelzaal.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen