Messa da Requiem. Foto Marta Qyrko
Foto Marta Qyrko

Grootse interpretatie van Messa da Requiem

Messa da Requiem van Verdi wordt in februari 2023 in een geheel nieuwe interpretatie ten tonele gebracht. Het koor van de Nationale Opera en de dansers van het Nationale Ballet brengen vocale muziek en dans op virtuoze wijze samen onder leiding van choreograaf en regisseur Christian Spuck. Dirigent Eun Sun Kim leidt het Rotterdams Philharmonisch Orkest, aangevuld met vier solisten.

Het opera-achtige karakter van Messa da Requiem zorgt ervoor dat begrafenismis weleens Verdi’s beste opera genoemd wordt. De componist overgoot de plechtige mis immers met een flinke portie drama. Choreograaf en regisseur Christian Spuck achtte een theatrale vertaling dan ook gepast en voegde bewegende lichamen aan het geheel toe.

Universeel menselijke emoties

En zo komt het dat naast de honderd koorleden van de Nationale Opera, geleid door koordirigent Edward Ananian-Cooper, ook 36 dansers van het Nationale Ballet op het podium staan. Zij wekken de abstracte bewegingstaal van Spuck tot leven. De choreograaf laat in zijn interpretatie van Messa da Requiem universeel menselijke emoties op de voorgrond treden en zet gevoelens van hoop en herwaardering voor het leven centraal. Religieuze associaties van hel en verdoemenis laat hij liever links liggen.

Orkest en solisten

Uiteraard is er niet alleen van alles te zien in deze versie van Messa da Requiem, maar ook te horen. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest voert Verdi’s werk op onder leiding van dirigent Eun Sun Kim, muzikaal directeur van de San Francisco Opera, en begeleidt vier solisten, die elkaar gedurende de serie voorstellingen afwisselen: sopranen Frederica Lombardi en Guangun Yu, mezzosopranen Yulia Matochkina en Agnieszka Rehlis, tenoren Freddie de Tommaso en Saimir Prigu, bassen Alexander Vinogradov en Maxim Kuzmin-Karavaev.


Trailer van de grootse productie Messa da Requiem in Zürich.

Messa da Requiem in Amsterdam

De grootschalige productie ging in 2016 al in wereldpremière in het Opernhaus Zürich. Op donderdag 9 februari 2023 beleeft Messa da Requiem in een scenisch-choreografische interpretatie van Spuck zijn Nederlandse première in Amsterdam. En daarmee is het startsein voor de reeks van tien voorstellingen in Nationale Opera & Ballet gegeven:

  • donderdag 9 februari 2023 om 20.15 uur
  • vrijdag 10 februari 2023 om 20.15 uur
  • maandag 13 februari 2023 om 20.15 uur
  • dinsdag 14 februari 2023 om 20.15 uur
  • donderdag 16 februari 2023 om 20.15 uur
  • vrijdag 17 februari 2023 om 20.15 uur
  • zondag 19 februari 2023 om 14 uur
  • dinsdag 21 februari 2023 om 20.15 uur
  • woensdag 22 februari 2023 om 20.15 uur
  • zaterdag 25 februari 2023 om 20.15 uur

Wie is Christian Spuck?

Christian Spuck is sinds 2012 artistiek directeur van Ballett Zürich. Vanaf seizoen 2023-2024 neemt hij de leiding van het Staatsballett Berlin op zich. Spuck choreografeerde al tal van balletten voor Ballett Zürich en andere toonaangevende gezelschappen, maar ook opera- en filmproducties. Hij mocht voor zijn werk reeds verschillende prijzen in ontvangst nemen. Zo ontving hij in 2019 de Prix Benois de la Danse voor ‘zijn’ Winterreise.

Meer informatie en ticketverkoop: operaballet.nl 

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen