NEUTKENS

Recensie NEUTKENS – September

NEUTKENS
September
David Christobal Litago (sopraansaxofoon), Dineke Nauta (altsaxofoon), Tom Sanderman (tenorsaxofoon), Marijke Schröer (baritonsaxofoon)
Neutra Records NRNL07184 • DDD-15’
Waardering: 7

Sarah Neutkens studeerde kunstgeschiedenis, maar is vooral een selfmade componiste, pianiste, beeldend kunstenaar, cd-maatschappij, model en wat al niet. Niet beïnvloed door de dogma’s van de klassieke canon gaat ze haar eigen gang en schrijft ze wat er in haar opkomt. Ze liet al met eerdere cd’s van zich horen, Hexagon (2016) en Cumulus (2018), waarop ze zelf piano speelde, en Pieces for Strings (2019). Ook het ontwerp van de cd-hoesjes komt van haar, al komt het beeld voor haar jongste cd September van haar vader Harjo, beeldend kunstenaar, luit- en theorbespeler en (amateur)mineraloog. De appel valt wat dat aangaat niet ver van de boom. Op 8 september werd Sarah Neutkens 22 jaar en dat vond ze een mooie dag om de cd (EP, met een tijdsduur van vijftien minuten is het niet meer dan dat) September te laten verschijnen, een werk voor saxofoonkwartet, opgenomen door vier leden van het Nederlands Saxofoon Octet. September is een stemmig vierdelig werk waarin een melancholische lyriek en een dwars soort minimalisme de overhand hebben. Prettig luisterwerk waarin in de verte de geest van de oude kerksonates rondwaart. Het is ondanks dat misschien geen werk met een eeuwigheidswaarde, maar de wijze waarop Neutkens de wereld en haar interesses onderzoekt en haar bevindingen ondertussen frank en vrij deelt is even ontwapenend als bewonderenswaardig.
Paul Janssen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen