Sarah Neutkens
Sarah Neutkens.

Nieuwe muziek van Sarah Neutkens

Sarah Neutkens verzamelt naar muziek vertaalde gevoelens en gedachten op het nieuwe album What is Sarah Neutkens thinking?, dat op 10 februari 2023 verschijnt. Hexagon, een eerste single van de plaat, liet ze deze week al op de wereld los. In februari speelt de componiste en pianiste haar nieuwe muziek in een releaseshow, samen met het Alma Quartet op wie ze kan rekenen voor de interpretatie en uitvoering van haar compositie voor strijkkwartet.

“Er zijn gevoelens en gedachten in het leven die je niet onder woorden kunt brengen, die komen er bij mij via de muziek uit”, vertelt Sarah Neutkens, wier muziek dus vooral uit een noodzaak ontstaat. Ideeën en gedachten gaan vergezeld van muziek, die Neutkens meteen uit haar hoofd wil schrijven. Als onontkoombaar en lastig, een zegen en een vloek, zo ervaart ze die sterke wil. Want je kunt die aandrang niet timen. Alles moet wijken voor de noten die allereerst het papier op moeten.

Piano en strijkkwartet

Zo schreef de 24-jarige componiste en pianiste zeven stukken voor solo piano, die ze op haar nieuwe album zelf speelt. Naast Hexagon, de eerste single van de nieuwe plaat, zijn er ook Rigel, I Saw A Crowd en een bewerking voor piano van Other Echoes, een stuk dat ze eerder als strijkkwartet schreef.

Carte blanche voor Alma Quartet

Ook voor What is Sarah Neutkens thinking? schreef de Eindhovense een compositie voor strijkkwartet. Ze gaf het Alma Quartet carte blanche voor de interpretatie van de bladmuziek. “Doe ermee wat jullie willen. Zelfs de tempi zijn variabel. Kijk maar wat lekker voelt, waar het om vraagt qua frasering. Veel plezier ermee”, zo herhaalt Neutkens in de trailer die bij het album hoort, de opdracht die ze aan het Alma Quartet gaf. Over het resultaat van het strijkkwartet is de creatieve twintiger meer dan tevreden: “Ik ben bij de opnames gaan zitten en het klopte gewoon.”

Releaseshow in TivoliVredenburg

Marc Daniel van Biemen, de primarius van het kwartet, is net zo tevreden over de samenwerking met de jonge artieste: “Het was een plezier om met Sarah te werken. We kregen alle vrijheid om de muziek die zij op papier heeft gezet tot leven te wekken.” Met het Alma Quartet brengt Neutkens haar nieuw album live tijdens een concert in TivoliVredenburg op maandag 13 februari 2023. Drie dagen nadat What is Sarah Neutkens thinking? verschenen zal zijn op cd en vinyl én via streamingdiensten.

Wie is Sarah Neutkens?

Naast componist en pianist is Sarah Neutkens ook beeldend kunstenaar, kunsthistorica, model en schrijver – van onder andere de roman Een blote man beminnen, die in januari 2022 bij Prometheus verscheen. Noem haar gerust een creatief allrounder die in haar werk steeds op zoek gaat naar totale vrijheid. Op muzikaal vlak beperkt ze zich niet tot klassieke muziek, maar legt ze verbindingen met jazz- en popmuziek, literatuur, kunst en zelfs mode. Die interdisciplinaire aanpak levert haar diverse en unieke samenwerkingen op. Neutkens was onder meer artist in residence bij het muziekfestival Into the Great Wide Open en in het Muziekgebouw Eindhoven. Haar compositie September werd genomineerd voor de Matthijs Vermeulenprijs 2021 en in datzelfde jaar vertegenwoordigde ze Nederland tijdens het 67e International Rostrum of Composers in Belgrado.

De single Hexagon is vanaf nu te beluisteren via alle streamingdiensten

5/5 - (4 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen